Expertul alimentar Pablo Ojeda a vorbit despre unele produse care, deși sunt sănătoase, ne pot oferi un conținut ridicat de calorii dacă abuzăm de ele în mod constant. El a explicat și cât avocado ar trebui să consumăm pe zi, având în vedere că este un aliment atât de sănătos, recomandat în dietele sănătoase, notează ABC.
Când vrem să ne schimbăm stilul de viață și, implicit, dieta, alimentele ultraprocesate vor fi primele pe lista celor care dispar din frigiderul nostru. De asemenea, cele procesate sau cu grăsimi nesănătoase vor fi limitate, iar fructele și legumele vor fi în capul listei de alimente preferate. Totuși, s-ar putea să întâmpinăm dificultăți în a pierde din greutate. Asta datorită faptului că unele alimente, chiar dacă sunt sănătoase, consumate în exces, nu mai au efectul dorit
Avocado este unul dintre cele mai recomandate fructe, datorită faptului că are acele grăsimi sănătoase, este consistent și versatil. Totuși, ca și în toate, abuzul de acest fruct care este benefic pentru sănătatea noastră poate să nu fie cea mai bună opțiune pentru a scăpa de această greutate în plus.
Excesul dăunează, chiar dacă e vorba de alimente sănătoase
Acest lucru este explicat de reputatul nutriționist Pablo Ojeda, care de obicei explică ce ar trebui facem pentru a elimina grăsimile și a menține o dietă oarecum mai sănătoasă. Într-o intervenție la radio, expertul alimentar a avertizat că consumul în exces a acestui produs poate fi contraproductiv pentru fizicul nostru.
Întrebat despre acele alimente pe care cu toții le considerăm sănătoase, dar care ar putea contribui la consumul de mai multe calorii decât este necesar, Ojeda s-a referit la avocado ca un exemplu clar al acestui caz. „Avocado este minunat, are multe proprietăți”, a spus expertul, înainte de a sublinia conținutul său ridicat de calorii.
După cum a explicat nutriționistul, fiecare porție de 100 de grame din acest fruct este echivalentă cu între 350 și 400 de calorii. De aceea trebuie să fim atenți când îl includem în alimentație și să nu depășim o limită pentru a evita problemele: „Aș recomanda maxim trei avocado pe săptămână”, a recomandat el la emisiunea de radio.
Și alimente sănătoase trebuie consumate cu moderație
Avocado nu este singurul produs pe care ar trebui să-l limităm consumul datorită conținutului ridicat de calorii pe care îl oferă. Pablo Ojeda a subliniat că trebuie să fim atenți și la unul dintre ingredientele fundamentale din dieta mediteraneană: uleiul de măsline extravirgin. Potrivit expertului, este „cea mai sănătoasă grăsime de pe planetă” și ar trebui să o consumăm în fiecare zi, dar nu trebuie să o luăm în exces, întrucât fiecare 100 ml ne asigură aproximativ 900 de calorii.
Potrivit lui, la o lingură de ulei găsim în jur de 120 de calorii, așa că nu ar trebui să-l consumăm în exces: „Dacă dimineața faci pâine prăjită cu ulei și apoi la prânz mai adaugi puțin la salata, iar seara la friptură, cu mult înainte să-ți dai seama, ai consumat 900 sau 1.000 de calorii!”.
În cele din urmă, nutriționistul s-a referit la unele „super-alimente” la fel de hrănitoare precum oleaginoasele, care includ nucile, migdalele sau fisticul. Acestea, care au „proprietăți incredibile”, ar trebui luate cu mare control, întrucât au și un aport caloric ridicat (700 de calorii în medie).
„Când termini pachetul de fistic, ai reușit să mănânci cu ușurință mai mult de 1.000 de calorii”, a explicat el. Prin urmare, trebuie să fim precauți și să luăm maximum 25 până la 30 de grame pe zi, ceea ce echivalează cu o mână mică, potrivit lui Ojeda.