În Spania, unde locuiesc eu le spune pica-pica. Sau tapas. În România le numim aperitive, dacă le servim înaintea felului principal sau gustări dacă le servim combinate.
Atunci când așezăm pe masă mai multe gustări, e bine să avem un echilibru între alimentele de bază. Trebuie să includem alimente de bază diferite (nu facem totul cu creveți, chiar dacă sunt buni și fancy, nici totul cu brânză). E important să avem legume, proteină, carbohidrați și grăsimi sănătoase.
În acest spirit vă propun astăzi 3 gustări pe care le puteți combina
Prima va fi o salată pe care o găsiți aici. Am tăiat felii o roșie coaptă și dulce, soi inimă de bou, un castravete mic verde. Am pus deasupra o linguriță de semințe de susan, floarea soarelui și dovleac și două lingurițe de ulei de măsline extravergin. Separat am fiert două ouă și le-am adăugat deasupra tăiate în sferturi.
A doua este pe bază de cartofi. Am copt 4 cartofi mici în airfryer (sau în cuptor). Se spală bine, se înfășoară în folie de aluminiu fiecare cartof și se bagă în cuptor la 220 de grade. Cam 20 de minute. I-am curățat de coajă și i-am tăiat în felii mai groase. Am pus feliile de cartofi pe un grill electric (din cel cu două părți, una pe care pui mâncarea și una cu care o presezi). Se pune brânză rasă și se închide o jumătate de minut grillul. Se scot pe o farfurie.
Dacă nu ai grill electric, nu-i bai, se așează cartofii pe un grătar sau o tigaie unși cu ulei, pe aragaz. Se zdobesc pe jumătate. După jumătate de minut se întoarc feliile și se pune deasupra brânză rasă. Când brânza s-a topit se scot feliile pe o farfurie.
Deasupra punem felii de avocado, puțin ulei de măsline, sare, piper și, dacă vă place, coriandru.
A treia este un tzatziki cu ardei copt. Din 2 borcănele de iaurt grecesc (250 de gr), facem tzatziki, adăugănd 1-2 căței de usturoi pisat sau tocat foarte mărunt și mărar tocat. Evident sare și piper. Deasupra punem 3 ardei copți tăiați fâșii (îi coacem odată cu cartofii în cuptor sau air fryer și îi curățăm de semințe și coajă). Dacă sunt de mai multe culori, cu atât mai bine. Împrăștiem peste ardei 2 lingurițe de ulei de măsline extravergin, sare, piper și încă puțin mărar.
Poftă bună!