În Cipru, pe lângă celebrele kupepia și dolmadakia (frunze de struguri umplute), un alt preparat tradițional este ceapa mare umplută cu carne tocată, orez și o combinație bogată de ierburi.
Acest fel de mâncare este considerat atât o masă de familie, cât și o gustare savuroasă, potrivit site-ului gastronomos.gr.
Ceapă umplută cu carne tocată. Ingrediente pentru 8 porții:
- 3 kg ceapă mare uscată, curățată și întreagă
- 250 gr ceapă uscată, tocată mărunt
- 1.200 gr carne de vită măcinată
- 800 gr roșii coapte, rase
- 400 ml suc de roșii
- 200 gr orez glazurat
- 2 legături de pătrunjel, tocat
- 1 legătură de mentă proaspătă, tocată
- 1 litru supă de pui de casă
- 150 ml suc de lămâie
- 200 ml ulei de măsline
- Sare, piper proaspăt măcinat
Ceapă umplută cu carne tocată. Mod de preparare:
- Pregătirea cepei: Fiecare ceapă întreagă se taie vertical, la adâncime de 2 cm, și se fierbe timp de 7-8 minute în apă cu sare până devine moale. După fierbere, ceapa se răcește în apă cu gheață timp de 5 minute, apoi se scurge.
- Curățarea cepei: Cojile exterioare ale cepei se îndepărtează cu atenție pentru a rămâne întregi și se lasă deoparte. Doar primele 4-5 foi exterioare ale fiecărei cepe vor fi folosite pentru umplut. Restul cepei se toacă și se adaugă la umplutură.
- Pregătirea umpluturii: Într-un castron mare, amestecați carnea tocată, ceapa tocată rămasă, roșiile rase, orezul, sucul de lămâie, jumătate din ulei, pătrunjelul, menta, sare și piper.
- Asamblarea: Umpleți foile de ceapă cu umplutură, apoi așezați-le într-un vas de copt.
- Gătirea: Turnați peste ceapă sucul de roșii, uleiul rămas și supa de pui. Acoperiți bine cu hârtie de copt și folie de aluminiu și coaceți în cuptorul preîncălzit la 160°C timp de 2 ore și 30 de minute.
Acest preparat se servește cel mai bine cu iaurt de oaie și pâine, fiind o mâncare plină de arome autentice cipriote.
Sursa foto: gastronomos.gr