Rețeta din Cipru cu care îi vei da gata pe toți membrii familiei: Ceapă umplută cu carne tocată / Ingredientele necesare pentru 8 porții

Ceapă umplută cu carne tocată / Sursa foto: gastronomos.gr Ceapă umplută cu carne tocată / Sursa foto: gastronomos.gr

În Cipru, pe lângă celebrele kupepia și dolmadakia (frunze de struguri umplute), un alt preparat tradițional este ceapa mare umplută cu carne tocată, orez și o combinație bogată de ierburi.

Acest fel de mâncare este considerat atât o masă de familie, cât și o gustare savuroasă, potrivit site-ului gastronomos.gr.

Ceapă umplută cu carne tocată. Ingrediente pentru 8 porții:

  • 3 kg ceapă mare uscată, curățată și întreagă
  • 250 gr ceapă uscată, tocată mărunt
  • 1.200 gr carne de vită măcinată
  • 800 gr roșii coapte, rase
  • 400 ml suc de roșii
  • 200 gr orez glazurat
  • 2 legături de pătrunjel, tocat
  • 1 legătură de mentă proaspătă, tocată
  • 1 litru supă de pui de casă
  • 150 ml suc de lămâie
  • 200 ml ulei de măsline
  • Sare, piper proaspăt măcinat

Ceapă umplută cu carne tocată. Mod de preparare:

  1. Pregătirea cepei: Fiecare ceapă întreagă se taie vertical, la adâncime de 2 cm, și se fierbe timp de 7-8 minute în apă cu sare până devine moale. După fierbere, ceapa se răcește în apă cu gheață timp de 5 minute, apoi se scurge.
  2. Curățarea cepei: Cojile exterioare ale cepei se îndepărtează cu atenție pentru a rămâne întregi și se lasă deoparte. Doar primele 4-5 foi exterioare ale fiecărei cepe vor fi folosite pentru umplut. Restul cepei se toacă și se adaugă la umplutură.
  3. Pregătirea umpluturii: Într-un castron mare, amestecați carnea tocată, ceapa tocată rămasă, roșiile rase, orezul, sucul de lămâie, jumătate din ulei, pătrunjelul, menta, sare și piper.
  4. Asamblarea: Umpleți foile de ceapă cu umplutură, apoi așezați-le într-un vas de copt.
  5. Gătirea: Turnați peste ceapă sucul de roșii, uleiul rămas și supa de pui. Acoperiți bine cu hârtie de copt și folie de aluminiu și coaceți în cuptorul preîncălzit la 160°C timp de 2 ore și 30 de minute.

Acest preparat se servește cel mai bine cu iaurt de oaie și pâine, fiind o mâncare plină de arome autentice cipriote.

Sursa foto: gastronomos.gr

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *