Orezul este un element nutrient important, mai ales când optezi pentru cel integral. Dar dacă ții o dietă fără carbohidrați, cel de conopidă poate fi un înlocuitor gustos și hrănitor. Autorul acestei ”invenții” este un chef din California, vezi aici care l-a ”descoperit din greșeală.
Eu, de pildă, când gătesc orez chinezesc, îi fac și o variantă de orez din conopidă.
Orezul acesta este, de fapt, o conopidă mărunțită. Se găsește congelat în anumite supermarketuri sau se face cu ajutorul unui blender, tocând conopida până ajunge la dimensiunea unui bob de orez. O rupem în buchetele mici, încărcăm blenderul cu un singur strat de buchetele și tocăm câteva secunde. Apoi scuturăm aparatul și reluăm procesul. Supraveghem, astfel încât nici să nu se toace prea mult, nici să nu rămână buchețelele mari.
Într-o tigaie punem puțin ulei de măsline (sau/și unt) și tragem conopida tocată până se coace uniform. Adăugați sare de la început. Puteți pune și ceapă tocată mărunt, legume, resturi de carne, parmezan, exact ca la orice orez. Orice condiment vă este pe plac e bine venit: piper, oregano, rozmarin, șofran…
Este o mâncărică foarte gustoasă și pentru luat la pachet și pentru o cină lejeră și pentru o garnitură. Eu l-am gătit în stil asiatic, cu șuncă, mazăre, omletă, morcov, ceapă și dovlecel. La final am pus sos de soia.
Poftă bună!