„Orezul de conopidă”, o inovație de succes care îi aparține fiului lui Harrison Ford, chef în California

orez conopida calorii fibre orez de conopida foto: www.dreamstime.com@Sergii Koval

„Orezul de conopidă” nu este altceva decât conopida crudă trecută printr-un blender sau mixer după ce am desfăcut-o în buchețele mici. Trebuie să acționăm aparatul electric până când granulația devine comparabilă cu bobul de orez.

Este o metodă ingenioasă care permite să înlocuim carbohidrații/orezul cu o masă vegetală/conopida mărunțită cât bobul de orez. Însă păstrând în linii mari atât aspectul de orez, cât și metoda de gătire: o bază neutră peste care putem broda cu arome și texturi.

Orezul de conopidă este o idee care vine din Statele Unite și oficial îi este atribuită lui Ben Ford, chef într-un restaurant important din California, în Statele Unite. Datează din 1998, dar el o numise inițial preparatul „cușcuș de conopidă”.

Vezi detalii

O idee spontană, devenită ulterior foarte populară

Ca orice idee importantă, a fost ceva spontan, avea Ford să explice apoi într-un interviu. Clarificând căn u intenționa să găsească un înlocuitor pentru orez. Ulterior, un alt chef cu expunere mediatică avea să folosească preparatul într-un show, numindu-l riced cauliflower.

Dar versatilitatea conopidei mărunțită astfel a depășit cu mult intenția inițială și astfel metoda a fost adoptată de tot mai multe persoane. Pe valul popularității s-a mișcat rapid și industria, astăzi în Statele Unite existând numeroase branduri care o vând ca produs ambalat proaspăt.

Vorbește de la sine despre popularitatea sa faptul că, după cum scrie tastecooking.com în 2017 un reprezentant al industriei orezului a prostestat spunând că „doar orezul este orez„ și că intenționează să ceară autorității de reglementare să se pronunțe pe subiect. O serie de voci voit malițioase s-au întrebat de ce industria orezului nu a protestat când crescătorii de vite se opuneau denumirii de lapte de orez, lapte de ovăz, lapte de migdale, lapte de cocos etc. În final, faptul nu a făcut decât să adauge popularitate preparatului, consacrându-l definitiv.

Cum se poate găti

Conopida face parte din familia cruciferelor, alături de varză, brocoli, kale, varză de Bruxelles etc și are toate proprietățile nutrivite specifice acestora: puține calorii și multe fibre, vitamine și săruri minerale. 25 kcal vs. 130 kcal, pentru o sută de grame de conopidă, comparativ cu aceeași cantitate de orez.

Se poate folosi imaginându-ne că ar fi orez și adaptând ușor orice rețetă consacrată. Se poate găti inițial ca o bază, exact ca orezul, fie la vapori, fie călit direct în tigaie cu puțin ulei, sub capac. Când e gata, i se adaugă arome după propria inspirație sau se folosește într-un alt preparat, tip  fried rice, budda bowls, cu alte legume în stil chinezesc picant și dulce-acrișor.

Aromatizat cu lămâie și pătrunjel, de exemplu, poate fi o garnitură ideală pe lângă pui sau pește. Alternativ, cu sos picant sau sos de roșii. Se poate și adăuga peste ou pentru o omletă. Sau se poate adăuga, deja aromatizat, în salată.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *