Inovație în alimentație: O companie din Suedia a creat o fermă verticală, în care legumele sunt cultivale în interiorul hipermarketurilor / Cum funcționează și ce rol are inteligența artificială în proces

Fermă verticală de legume / Sursa foto: SweGreen Fermă verticală de legume / Sursa foto: SweGreen

O nouă soluție inovatoare din Suedia transformă supermarketurile în centre de cultivare a legumelor proaspete, aducând agricultura mai aproape de consumatori.Compania SweGreen a implementat o metodă prin care permite cultivarea plantelor fără sol, folosind doar apă și dopuri de lână, în cadrul magazinelor. Această tehnologie nu doar că reduce dependența de terenurile agricole și de resursele naturale limitate, precum apa, dar ajută și la scăderea emisiilor de carbon prin eliminarea necesității de transport pe distanțe mari, conform Euronews.

„Supermarketurile au brutării, de exemplu. Dar acum cultivă alimente în loc să coacă”, explică Sepehr Mousavi, director de inovare la SweGreen X. Acesta subliniază că ferma verticală poate produce echivalentul a trei hectare de teren agricol într-un spațiu compact. Consumatorii au astfel ocazia să vadă verdețurile crescând și să le cumpere proaspete direct din magazin.

Compania folosește inclusiv inteligența artificială

Cu ajutorul inteligenței artificiale, SweGreen optimizează procesul de cultivare și răspunde cerințelor sezoniere și preferințelor consumatorilor.

„Avem un instrument de inteligență artificială care oferă rețeta de creștere pentru cultivatorii noștri, astfel încât oamenii care lucrează în supermarket să primească o listă de sarcini care să le asigure exact acele produse necesare în ziua respectivă”, adaugă Sepehr.

Această soluție nu este limitată doar la supermarketuri, ci este adoptată și de restaurante, universități și alte afaceri care pun accent pe sustenabilitate. De exemplu, muzeul Fotografiska Stockholm utilizează tehnologia SweGreen pentru a menține un meniu sezonier și sustenabil în restaurantul său.

În 2023, SweGreen a primit premiul IKANO Sustainability Award și a fost nominalizată pentru al treilea an consecutiv în topul FoodTech 500, recunoaștere a contribuției sale la viitorul sustenabil al agriculturii și tehnologiei alimentare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *