O nutriționistă explică de ce ne balonăm și avem arsuri la stomac/ Iată cele șase categorii de alimente și băuturi care nu sunt bune pentru intestin

alimente nesanatoase Sursa foto: Pexels

Este un lucru știut că tot ceea ce mănânci și bei afectează intestinul și contribuie la stările de balonare și greață. Dar, potrivit blogs.webmd.com, alimentele și băuturile influențează, de asemenea, sănătatea generală a intestinului, scăzând sau crescând riscul de boli digestive. Dar există unele alimente care sunt bune pentru intestin.

Nutriționista Sally Kuzemchak explică ce categorii de alimente și băuturi sunt responsabile de aceste neajunsuri și de ce trebuie să le evităm.

Alimentele ultraprocesate distrug microbiomul intestinal

Cei mai mulți dintre noi ne bazăm pe unele alimente procesate. Dar alimentele ultraprocesate tind să aibă mai mulți aditivi, cum ar fi coloranți, stabilizatori și emulgatori, precum și mai multe grăsimi saturate și zahăr adăugat (gândiți-vă la prăjituri ambalate, cereale zaharoase pentru micul dejun și pizza congelată). Studiile au descoperit că alimentele ultraprocesate ne pot schimba de fapt microbiomul intestinal (echilibrul dintre microorganismele sănătoase și nesănătoase) în rău. Un dezechilibru ne poate face mai vulnerabili la probleme cum ar fi creșterea excesivă a bacteriilor intestinale și boala inflamatorie a intestinului. Din păcate, dieta tipică americană și cea occidentală în general, este formată din alimente ultraprocesate în proporție de aproximativ 60%.

Alcoolul afectează intestinele, produce balonare, gastrită și arsuri la stomac

Alcoolul poate face ravagii în intestin. Te poate face să te simți balonat și este un declanșator cunoscut pentru arsuri la stomac. Este, de asemenea, dur pentru mucoasa stomacului și poate duce la gastrită, o inflamație și iritare a mucoasei stomacului. Aceasta provoacă o durere intensă sau o senzație de arsură. Ca și în cazul alimentelor ultraprocesate, cercetătorii au descoperit că persoanele care obișnuiesc să bea alcool frecvent și în cantități considerabile pot experimenta modificări negative ale microbiomului intestinal.

Alimentele prăjite îngreunează digestia și pot genera balonare și indigestie

Alimentele bogate în grăsimi, cum ar fi cartofii prăjiți, sunt dure pentru intestin din câteva motive. În primul rând, alimentele grase încetinesc digestia, ceea ce poate provoca balonare, indigestie și dureri de burtă. Alimentele grase sunt, de asemenea, legate de arsuri la stomac, deoarece cantitatea de acid gastric va crește și poate provoca dureri pe esofag. Persoanele cu sindrom de colon iritabil pot descoperi că alimentele bogate în grăsimi agravează probleme precum diareea și balonarea.

Îndulcitorii artificiali favorizează gazele și balonarea

Unii îndulcitori – cum ar fi sorbitolul și manitolul, utilizați în gumele și bomboane fără zahăr – pot agrava simptome precum gaze și balonare. Există, de asemenea, unele dovezi că îndulcitorii artificiali, cum ar fi zaharina și sucroza, pot schimba în rău componența microbiomului intestinal. Studiile sunt relative incerte și sunt necesare mai multe cercetări, dar nu există nicio îndoială că acești îndulcitori tind să fie în alimentele ultraprocesate, care nu sunt bune pentru intestin.

Băuturile îndulcite favorizează dezvoltarea bacteriilor nesănătoase

Băuturile îndulcite precum sucurile carbogazoase, ceaiurile și băuturile din fructe sunt sursa numărul unu de zahăr adăugat, atât în dieta pentru adulți, cât și în cea a copiilor. Cercetările pe animale au demonstrat că o dietă bogată în zahăr adăugat, din orice sursă, inclusiv băuturi și deserturi, dăunează barierei de protecție din intestin și încurajează bacteriile nesănătoase să înflorească. Schimbarea băuturilor dulci cu cele neîndulcite este cea mai rapidă modalitate de a reduce consumul de zahăr.

Carnea procesată poate spori riscul de cancer colorectal

Baconul, cârnații, carnea de delicatese și hot-dog-ul sunt, toate, cărnuri procesate. Multe dintre acestea sunt bogate în grăsimi, ceea ce poate agrava simptomele persoanelor cu boală inflamatorie și boală de reflux gastroesofagian. Cercetările au arătat, de asemenea, că persoanele care consumă în mod regulat carne procesată au un risc mai mare de cancer colorectal.

Deci ce ar trebui să mănânci? Iată câteva alimente prietenoase cu intestinul

  • Alimente vegetale – Cercetările au demonstrat că la persoanele care consumă cel puțin 30 de tipuri diferite de alimente vegetale pe săptămână (cum ar fi fructe, legume, cereale integrale și verdețuri) crește diversitatea organismelor sănătoase din intestin.
  • Surse de probiotice – Alimentele fermentate precum iaurtul, kefirul, miso și varza murată stimulează dezvoltarea bacteriilor bune în intestin.
  • Surse de prebiotice – Acestea ajută la hrănirea bacteriilor prietenoase ale intestinului și includ ceapa, ovăzul, merele și cartofii dulci.
  • Alimente bogate în fibre – Alimentele vegetale și cerealele integrale sunt surse bogate în fibre, cum ar fi fasolea, ovăzul, semințele de in, orezul brun și zmeura.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *