Cum gătești corect fiecare tip de orez: câtă apă și cât timp necesită fiecare. Pe aragaz, în rice cooker și la microunde

orez basmati orez negru orez brun orez rosu cum se fierbe orezul cum se fierbe corect orezul rice cooker microunde proportia orez basmati orez negru orez brun orez rosu cum se fierbe orezul cum se fierbe corect orezul rice cooker microunde proportia corecta apa orezcorecta apa orez foto: pixabay.com@unitea

Orezul, a doua cea mai consumată cereală pe glob după porumb, este gătit zilnic în milioane de gospodării, însă nu întotdeauna în maniera cea mai corectă. Există câteva reguli care garantează că atunci când mâncăm orez obținem maximul din punct de vedere nutrițional. În plus, urmând aceleași reguli vom avea în final boabe care nu stau lipite unele de altele și va fi mai plăcut atunci când îl mâncăm.

Iată mai jos un ghid complet realizat de GoodFood, publicație gastronomică de prestigiu din portofoliul BBC. Ghidul cuprinde toate tipurile de orez și toate metodele de gătire.

Cum se fierbe corect orezul? În primul rând, există două reguli de aur pe care, dacă le respectăm, riscăm mai puțin să dăm greș: prima, măsurarea exactă a cantității de orez și a celei de apă; a doua, NU se amestecă în timp ce orezul fierbe. Și o mică re comandare, nu este o regulă: adăugând de la început la fierbere un strop de ulei sau de unt, boabele vor rămâne și mai frumos separate.

Tipuri de orez și cum trebuie fierte

Orezul cu bob lung de tip asiatic, cum ar fi basmati, thai, jasmine etc, trebuie clătit înainte de gătire pentru a scăpa de excesul de amidon și apoi fiert.

Orezul brun necesită mai multă apă decât orezul alb și are nevoie de mai mult timp la fiert. Hidratarea lui în apă rece timp de cel puțin 30 de minute și până la câteva ore va ajuta la reducerea timpului de gătit.

Orezul obișnuit cu bob scurt – dacă gătim risotto, paella sau budincă de orez, au nevoie de excesul de amidon pentru a face preparatul final cremos, așa că nu trebuie clătit. Pentru aceste preparate, orezul se gătește împreună cu celelalte ingrediente.

Cât timp durează fierberea, în funcție de tipul de orez?

Timpul de gătire al orezului variază în funcție de soi, de tipul de orez, dar și de metoda de gătit.

Orez basmati și orez cu bob lung: Pe aragaz, va dura aproximativ 20 de minute de la început până la sfârșit, dar basmati se gătește cel mai bine dacă este înmuiat timp de 20 de minute înainte.

Orez brun, roșu, orez negru: Varietățile de orez de culoare închisă durează mai mult la fierbere comparativ cu orezul alb. De obicei, gătitul orezului brun pe aragaz durează aproximativ 30-40 de minute.

Orez cu bob scurt: Când gătiți orez cu bob scurt pentru preparate precum risotto, paella și budincă de orez, timpul de gătire va depinde de preparatul specific și de intensitatea flăcării. În general, un risotto poate fi gătit în 20-25 de minute.

Care este raportul dintre cantitatea de apă și cea de orez?

Pentru orezul basmati și toate tipurile de orez alb, se recomandă în general un raport de 1:2 atunci când gătim pe aragaz. Așadar, pentru fiecare 100 g de orez e nevoie de 200 g de apă. Și nu 3 părți apă la 1 parte de orez, cum procedează foarte multă lume.

Cum se gătește rezul pe aragaz

După ce am cântărit, clătit de mai multe ori sub jet de apă și, eventual, lăsat puțin la hidratat orezul, la fel ca și leguminoasele, îl așezăm într-o oală generoasă.

Adăugăm ușor apa peste el, și puțină sare – apa este mereu dublul cantității de orez. Fără să amestecăm.

Se așează oala la foc mic și se lasă așa circa 20 de minute sau până când orezul a absorbit apa. Cu capacul pe oală. Nu este indicat să amestecăm cu lingura, sau dacă e nevoie, maxim o dată. În rest, putem agita puțin orezul atât cât să nu se prindă de fund prin mișcări decise ale oalei. Eventual, putem adăuga și un strop de ulei de la început – conform recomandărilor sintetice de la început.

Când e gata, se poate servi simplu sau adăungându-i condimente sau chiar legume sotate sau gătite cu metoda stir fry, eventual alături de carne sau pește.

Orez la rice cooker

Cum se fierbe corect orezul atunci când nu folosim metoda clasică pe aragaz? La rice cooker, aproximativ la fel.
Menținând mereu aceeași proporție de 1:2, se adaugă apa și orezul în vasul aparatului exact la fel cum le-am adăugat în oala pentru aragaz. La fel, puțină sare și opțional ulei.

Se urmează același principiu, de a nu amesteca – și asta cu atât mai mult cât aceste aparate au toate vase antiaderente.

Timpul de gătire este de regulă indicat de producător dar în linii mari tot 20 de minute.

Orez la cuptorul cu microunde

Folosind un vas special pentru microunde, se așează orezul și se toarnă peste el apă deja fierbinte. Pentru microunde, cantitatea de apă trebuie puțin mai mare, respectiv 100 g orez la 240-250 g apă.

Se acoperă cu folie specială pentru microunde, care se perforează ici colo.

Se gătește circa 5 minute la putere maximă, 900 W, apoi la 500W încă circa 8-9 minute.

Se poate servi imediat, așteptând preț de un minut, două.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

foto: pixabay.com@unitea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *