Cum și cât trebuie fierte leguminoasele pentru a-și păstra proprietățile nutritive

leguminoase Sursa foto: Pexels

De cele mai multe ori, când preparăm leguminoase, le cumpărăm gata fierte. Dar, dacă dorești o legumă din sursă verificată, de preferat din proximitate, va trebui să o fierbi astfel încât să nu-ți producă probleme digestive, dar nici să nu-și piardă proprietățile nutritive.

Fasolea cu boabe albe uscate

Este ideal ca fasolea să nu aibă mai mult de 2 ani. Dacă o cumperi din piață sau de la o sursă de încredere, vei ști cât de veche este și, mai ales, dacă toată cantitatea provine din aceeași recoltă (va fierbe uniform, dacă toate boabele au aceeași vechime).

Se lasă la înmuiat în apă rece câteva ore, preferabil peste noapte, punând vasul în frigider. Acest proces îi va reduce timpul de fierbere. Apa în care a stat se aruncă. Astfel, vei reduce posibilitatea de a-ți produce gaze atunci când o consumi. Boabele se vor umfla și înmuia. Cu cât sunt mai moi, cu atât timpul de fierbere va fi mai scurt.

Vezi detalii

Se pune din nou în apă rece — apa trebuie să depășească nivelul fasolei din oală cu câțiva centimetri — la foc mediu, până începe să fiarbă, apoi la foc mic, acoperind oala pe jumătate cu un capac. Nu puneți bicarbonat, deoarece va reduce din vitamine. Amestecați ocazional (nu și după ce se înmoaie, căci se va sfărâma). Verificați după 30 de minute cât este de fiartă, apoi periodic, până observați că boabele de fasole sunt gata. Adăugați sare după gust.

Năutul

Boabele de năut se lasă la înmuiat 12 sau 24 de ore. De asemenea, se pot fierbe direct timp de 45 minute și apoi lăsa să se răcească, dacă vă grăbiți. Nu este obligatoriu să înmuiați năutul, dar acest lucru ajută la o fierbere mai rapidă.

Se pune în apă rece, în proporție de o unitate de năut la opt de apă. Când începe să fiarbă, se reduce focul și se verifică boabele după 45 de minute, apoi periodic, până ce bobul se sfărâmă ușor cu furculița. Se sărează și se gătește în forma dorită.

Lintea

Lintea este linte uscată roșie, verde sau maro. Cea verde și maro are boabe mai mari, iar cea roșie are boabe micuțe. De aceea, timpii de fierbere sunt diferiți: cea roșie fierbe în 15-20 de minute, celelalte au nevoie de 30-45 de minute.

Nu este neapărat necesar să fie înmuiată, dar ajută la scurtarea timpului de fierbere. Se lasă 2 ore în apă și apoi se pune la fiert în apă rece. Raportul apă-linte este de 3 la 1. După 30 de minute, se verifică, apoi se încearcă periodic, la câteva minute, până devine moale și sfărâmicioasă. Se sărează după gust și se prepară.

Alte feluri de fasole boabe

Cele mai cunoscute sunt fasolea roșie, pestriță sau cea azuki. Fasolea roșie se fierbe la fel ca cea albă. Este important să fie înmuiată minim 12 ore, iar apa respectivă să fie aruncată, deoarece, în stare crudă, această fasole este toxică. Spălați inclusiv fasolea roșie sau neagră din conservă.

Fasolea azuki, plină de minerale și vitamine, se înmoaie câteva ore și se fierbe în apă rece, schimbată, timp de o oră și jumătate, la foc mic. Are nevoie de două măsuri de apă la una de fasole.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *