Ce dietă trebuie să ții după extirparea colecistului

dieta Sursa foto: Pexels

Operația de îndepărtare a vezicii biliare (colecist) se numește colecistectomie. Unii oameni au diaree, după această intervenție chirurgicală. În cele mai multe cazuri, diareea nu durează mai mult de câteva săptămâni până la câteva luni. Potrivit mayoclinic.org nu există o dietă specifică post-colecistectomie, dar există câteva lucruri pe care le-ai putea lua în considerare și care ți-ar putea fi de mare ajutor.

În primul rând, este necesar să înțelegi de ce ai diaree. Diareea, după îndepărtarea vezicii biliare, pare să fie legată de eliberarea bilei direct în intestine. Vezica biliară colectează și concentrează bila, eliberând-o atunci când mănânci, pentru a ajuta digestia grăsimilor. Când vezica biliară este îndepărtată, bila este mai puțin concentrată și se scurge aproape continuu în intestine, unde poate avea un efect laxativ.

Fără grăsimi, pentru că favorizează balonarea și alte tulburări digestive

Cantitatea de grăsime pe care o consumi, la un moment dat, poate da tulburări digestive. Cantități mai mici de grăsime sunt mai ușor de digerat. Cantitățile mai mari pot rămâne nedigerate și pot provoca gaze, balonare și diaree.

Așadar, nu mânca alimente bogate în grăsimi, alimente prăjite și grase și sosuri grase și sosuri, obligatoriu în prima săptămână după operație, dar și ulterior. Practic, cam toată viața trebuie să ții cont de acest aspect. În schimb, alege alimente fără grăsimi sau cu un conținut foarte scăzut de grăsimi. Alimentele cu conținut scăzut de grăsimi sunt cele care nu au mai mult de 3 grame de grăsime într-o porție.

Crește cantitatea de fibre pe care o consumi

Crește cantitatea de fibre din dieta ta. Acest lucru poate ajuta la reglarea tranzitului intestinal. Adaugă în meniul tău fibre solubile, cum ar fi ovăzul și orzul. Foarte important este să te asiguri că o creștere a cantității de fibre din dieta ta va fi făcută gradual, pe durata a câteva săptămâni, deoarece prea multe fibre, consumate la scurt timp după extirparea colecistului, pot agrava gazele și crampele.

Mănâncă puțin și des

Trebuie să ai grijă ca mesele tale să nu fie foarte abundente. Mănâncă puțin și des, pentru că acest lucru poate asigura un amestec mai bun cu bila disponibilă. O masă sănătoasă ar trebui să includă cantități mici de proteine ​​slabe, cum ar fi carnea de pasăre, pește sau lactate fără grăsimi, împreună cu legume, fructe și cereale integrale.

Evită sau limitează alimentele care tind să agraveze diareea:

  • Cafea
  • Băuturi care conțin cofeină
  • Lactate grase
  • Alimente foarte dulci

Discută cu medicul tău, dacă diareea nu dispare sau devine mai severă, dacă pierzi mult în greutate sau te simți slăbit. Medicul îți poate prescrie tratament medicamentos pentru a încetini mișcarea intestinală. De asemenea, există medicamente care scad efectul laxativ al bilei, care te pot ajuta.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *