Sabrina la Lido, Iliescu la McDonald’s. Cum arăta piața bucureșteană de restaurante în anii 1995/1996

Sursa foto: imagine generată cy Playground AI Sursa foto: imagine generată cy Playground AI

Chiar dacă au trecut doar 30 de ani, anii ’90 ne par acum „exotici” prin toată acea degringoladă care caracteriza perioada de după Revoluție.

Dacă ne uităm prin presa vremii, este imposibil să nu zâmbim la ce se petrecea în acei ani și în domeniul restaurantelor. Aflăm din colecția de reviste Arta Culinară din anii 1995 și 1996 că în acei ani erau două restaurante cu „specific australian”, unul în fostul restaurant Budapesta, altul – Sydney pe Calea Victoriei 222 -, deschise, pe rând, de același antreprenor, un român întors după 30 de ani în țară.

„Un restaurant original unde consumatorul își gătește ce-i place”

Un alt restaurant încerca să atragă clienți prin originalitatea servirii: „Din vitrinele frigorifice pline cu produse îmbietoare, consumatorul își alegea ce dorește să mănânce: cotlete, ficat, rinichi etc. Cu ele pe tavă se îndrepta spre grătarul încins, unde și le frigea cum dorește. Când preparatul la grătar era gata, îl așeza pe farfurie și apoi își pregătea salata, făcând combinația preferată. Se așeza la masă și mânca satisfăcut. (…) Încercați să deveniți propriul dvs. bucătar la Lukan’s Pub.” (Revista Arta Culinară)

Dintr-un interviu din numărul 9/1995 al aceleași reviste aflăm „culisele” deschiderii primului Pizza Hut din România. Nu doar pizza este cea care a rezistat timpului, ci și pâinea cu usturoi în ambele variante: simplă și cu mozzarela, că specialitatea hawaiană cu pui și ananas era la mare căutare, că și atunci erau două feluri de blaturi, dar și că pizza suprema avea nevoie de un superlativ- pizza supersuprema.

Tot din arhivă aflăm și că celebra artistă Sabrina a inaugurat Casino Lido București cu un concert la Barul Melody.

În ghidul restaurantelor tipărit în 1996 găsim și lista restaurantelor de lux cu bucătărie românească și internațională, din care doar extrem de puține au rezistat până în prezent: Balada, Berlin, Bistrot Pierrot, Bolta Rece, București, Capșa, Casa Romană, Casa Vernescu, Club Ilie Năstase, Davila, Doina, Elite, Helvetia, Lido, Mc Moni’s, Perla, Prestige, Select, Simfonia, Tera’sal, Transilvania, Velvet și Vox Maris.

Să nu uităm că pe 16 iunie 1995 a fost deschis, la parterul Magazinului Unirea, primul McDonald’s din România, unde aproximativ 16.500 de clienți au stat la coadă timp de câteva ore. La inaugurare a participat și șeful statului de atunci, Ion Iliescu.

Citește și Restaurantele din Singapore ar putea fi autorizate să servească până la 16 specii de insecte începând cu luna viitoare. Ce alimente vor conține „delicatesele” cu șase picioare sau larvele lor

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *