Cultura cireșului: România ocupă locul 9 în Uniunea Europeană, ca suprafață cultivată / Polonia, numărul 1 / Care sunt primele trei soiuri de cireșe, în topul Taste Atlas

cirese, Uniunea Europeana, Polonia, Italia, Spania foto: Facebook/Livada Bogland

6.620 ha a fost suprafața cultivată cu cireș, în țara noastră, în 2023. Mai mare decât în anul anterior, 5.880 ha, dar mai mică decât în urmă cu zece ani, 7.080 ha, potrivit datelor Eurostat.

Polonia este țara europeană cu cea mai mare suprafață de livezi de cireș: 34.900 ha, mai mică decât în urmă cu zece ani, 38.000 de ha. 

Pe locul doi se află Italia, cu 28.510 de ha, mai puțin decât acum zece ani, 28.730 ha.

Spania ocupă locul trei, ca suprafață, cu 28.420 ha, mai mult decât acum zece ani, 25.360 ha.

Suprafața totală cultivată în Uniunea Europeană a fost în 2023, de 173.400 de ha, față de un vârf de 178.610 ha, atins în 2020.

Producția totală anuală a Uniunii Europene este, în medie, de 700.000 de tone. 

Site-ul Taste Atlas, specializat în realizarea de clasamente cu tematică agroalimentară, a întocmit un Top 16 al cireșelor ( soiuri, indicații geografice protejate ) din Uniunea Europeană. 

Pe primul loc se află Cereza del Jerte, cireșe proaspete spaniole din soiurile locale Navalinda, Ambrunés, Pico Limón Negro, Pico Negro și Pico Colorado. Aceste cireșe, apreciate pentru aroma și calitatea lor superioară, sunt cultivate în nordul provinciei Cáceres, în Comunitatea Autonomă Extremadura. Sunt mai mici decât alte cireșe, pline de aromă, dulci, crocante și de un roșu închis intens. Cireșele Cereza del Jerte sunt în mod tradițional culese manual în momentul maturării optime și sunt depozitate în coșuri de lemn maro. Sunt vândute în lunile iulie și august.

cirese, Spania, Taste Atlas
foto: Taste Atlas/Cereza del Jerte

Pe locul doi, regăsim Wiśnia nadwiślanka, un soi de cireș cultivat atât pentru consum direct, cât și pentru procesare, în Voievodatele Mazowieckie, Świętokrzyskie și Lubelskie din Polonia, începând din secolul al XX-lea. Cireșele sunt culese din cireșii numiți sokówka, cuvânt care se referă la suc, fiind folosite în principal pentru producția de sucuri.

Cireșele sunt mici, rotunde si foarte aromate. Pulpa lor are o culoare roșu intens, în timp ce sâmburele este de culoare închisă, iar pielea este de un roșu închis intens până la vișiniu. Culoarea lor este rezultatul unui conținut ridicat de antocianine, substanțe cunoscute ca fiind anticancerigene, făcând din cireșe un produs extrem de benefic pentru sănătate.

cirese, Taste Atlas, Polonia, Wiśnia nadwiślanka
foto: Taste Atlas/cirese, Taste Atlas, Polonia, Wiśnia nadwiślanka

Pe locul trei, în clasamentul Taste Atlas, Kerassia ( Cireșele ) de Tragana Rodochori: acest soi a fost obținut este prin polenizarea încrucișată între soiurile Tragana din Edhessa și Napoleon. Acești pomi au fost cultivați în mod tradițional în satul Rodochori din prefectura Kozani, încă din anii 1950. Cireșe nu ar fi așa de gustoase precum sunt dacă nu ar fi vremea excelentă, condițiile solului și cunoștințele pomicole locale. Cireșele Tragana Rodochori sunt recoltate manual la începutul verii.

Cele mai bune dintre acestea sunt selectate, ambalate și depozitate rapid în spațiile frigorifice. Sunt renumite pentru calitatea lor ridicată și culoarea roșu intens. Gustul fantastic al pulpei lor suculente și ferme este renumit chiar și în afara Greciei. Pot fi savurate direct din pom sau feliate în salate proaspete în zilele toride de vară.

cirese, Grecia, Taste Atlas
foto: Taste Atlas/Kerassia Tragana Rodochori

Producția de cireșe a Uniunii Europene este insuficientă pentru a satisface cererea pe piață. Furnizori importanți de cireșe sunt Chile, Republica Moldova, Serbia și Turcia.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

foto: Facebook/Livada Bogland

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *