VIDEO / Bucătăria italiană este prima bucătărie națională inclusă cu unanimitate de voturi în patrimoniul cultural imaterial UNESCO. Este o premieră recunoașterea în întregime a unei bucătării naționale ca parte a patrimoniului cultural universal. Meloni: „Bucătăria italiană este un ambasador formidabil”

bucataria-italiana-a-intrat-in-patrimoniul-cultural-imaterial-unesco foto: complitaly.uk

Bucătăria italiană a fost inclusă în patrimoniul cultural imaterial al umanității UNESCO, fiind prima bucătărie națională care capătă în întregime, în totalitatea ei, acest statut, anunță agenția Ansa. Decizia a fost luată în unanimitate de Comitetul Interguvernamental UNESCO la New Delhi, India.

În acordarea statului pentru care autoritățile italiene au depus candidatura cu mai multe luni în urmă, UNESCO descrie bucătăria italiană ca fiind o „combinație culturală și socială de tradiții culinare” și un mod de a avea grijă de sine și de alții, de a exprima dragostea și de a redescoperi rădăcinile culturale, oferind comunităților un mijloc de a-și împărtăși povestea și modul în care văd lumea.

Gătitul italian promovează incluziunea socială, bunăstarea și învățarea intergenerațională, întărind legăturile între oameni prin momentele petrecute la masă. Este o activitate comunitară care pune accent pe respectul pentru ingrediente, pe tradițiile anti-risipă și pe transmiterea gusturilor, abilităților și amintirilor de-a lungul generațiilor.  Dosarul de candidatură a subliniat eforturile comunităților și organizațiilor italiene implicate în promovarea bucătăriei tradiționale.

O dată cu includerea întregii bucătării italiene în patrimoniul cultural mondial UNESCO, Italia stabilește un record mondial pentru recunoașterile în domeniul agro-alimentar în raport cu numărul total de înscrieri UNESCO, altături de arta pizzaiolilor napoletani, transumanța și dieta mediteraneană, dacă e să enumerăm doar câteva dintre ele.

Georgia Meloni: „Bucătăria italiană este un ambasador formidabil”

„Bucătăria italiană este cel mai formidabil ambasador al nostru. Susține turismul, îmbogățește oferta culturală italiană și anunță în întreaga lume dorința noastră de a fi prezenți în acele locuri și alături de acele persoane care fac din Italia o comunitate. Și astăzi vreau să le mulțumesc tuturor italienilor din lume, pentru că este o oportunitate și pentru ei”, a declarat premierul Giorgia Meloni într-un mesaj video încă din timpul reuniunii comitetului UNESCO.

Ministrul agriculturii, Francesco Lollobrigida: „Este celebrată forța culturii noastre”

„Bucătăria Italiană este Patrimoniu al Umanității. Astăzi Italia a câștigat și este o sărbătoare care aparține tuturor, pentru că vorbește despre rădăcinile noastre, creativitatea noastră și capacitatea noastră de a transforma tradiția în valoare universală”, a comentat, la rândul său, ministrul Agriculturii, Souveranității Alimentare și Pădurilor, Francesco Lollobrigida.

„Această recunoaștere celebrează forța culturii noastre, care este identitate națională, mândrie și viziune. Bucătăria Italiană este povestea tuturor dintre noi, a unui popor care și-a păstrat cunoștințele și le-a transformat în excelență, generație după generație”, a mai spus el.

Alte tradiții privind cultura alimentară recunoscute de UNESCO

De ce este bucătăria italiană singura până acum recunoscută în întregime ca parte a patrimoniului cultural imaterial din perspectiva UNESCO? În sistemul său de evaluare, organizația pune accent pe practici culinare și ritualuri sociale, nu pe produse individuale ca atare (de ex. pizza, baguette, tapas etc nu sunt înscrise doar ca produse, ci pot apărea ca parte a unor practici mai largi).

Printre cele mai importante practici și obiceiuri, circa 50 în totalitatea lor, care se circumscriu tradițiilor și culturilor gastronomice locale recunoscute de UNESCO parte a patrimoniului cultural imaterial:

  1. Dieta mediteraneană – practici legate de cultivare, gătire și consum în comunitățile din bazinul mediteranean (Italia, Spania, Grecia, Maroc, Croația, Cipru, Portugalia).

  2. Gastronomic Meal of the French – practica mesei gastronomice franceze ca ritual social complet.

  3. Kimjang / kimchi – prepararea tradițională a kimchi-ului în Coreea de Sud și de Nord.

  4. Couscous – tradițiile legate de producerea și consumul couscous-ului (Algeria, Mauritania, Maroc, Tunisia).

  5. Prepararea Tom Yum Kung – supă tradițională de creveți din Thailanda.

  6. Mexican cuisine – tradițiile autentice ale bucătăriei tradiționale din Mexic (inclusiv mâncăruri ceremoniale).

  7. Peruvian ceviche – tradiția preparării și consumului de ceviche în Peru.

  8. Haitian soupe joumou – supă tradițională din Haiti, cu o imporantă valență culturală.

  9. Turkish coffee – cafeaua turcească ca element cultural (inclusiv ritualurile sociale).

  10. Belgian beer – arta fabricării berii tradiționale belgiene.

  11. Ukrainian borscht – cultura și tradițiile legate de borscht (supa ucraineană).

  12. Koshary (Egipt) – un fel de mâncare tradițional recunoscut pe lista UNESCO în 2025 ca patrimoniu imaterial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *