Fonta este unul dintre cele mai bune materiale pentru vase de gătit. Materialul reține căldura, care face ca mâncarea să se gătească uniform, sunt durabile și dacă ai achiziționat unul, poți să-l folosești pentru mulți ani.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Totuși, vasele de fontă au și câteva dezavantaje. Fonta este un aliaj care conține mult fier, iar bucătarii experimentați de la eatingwell.com spun că ingredientele acide din preparatele noastre interacționează cu fierul, iar rezultatul nu este unul de dorit. De asemenea, ei recomandp vasele de inox pentru aceste alimente, care sunt mult mai potrivite.
Iată patru tipuri de preparate pe care nu ar trebui să le gătești în vase de fontă
Pește delicat și sosuri
Am putea exclude somonul din această categorie, deoarece nu este un pește foarte delicat. Însă dacă ai încercat să gătești fileuri precum calcanul sau branzino, probabil ai constatat că e foarte dificil. Temperatura mare a fontei poate deteriora cu ușurință natura delicată a acestor tipuri de pește.
De asemenea, bucătarii au mai observat că sosurile care includ lactate, care se pot tăia sau arde, nu ar trebui gătite în vase de fontă. Pentru acestea, cele mai bune sunt cele de oțel inoxidabil.
Ingrediente acide
Acidul poate interacționa cu fierul dacă este gătit mai mult de 15 minute, conform bucătarilor experți. Deci, este mai puțin ideal pentru rețete precum sosul de roșii. Alte rețete care tind să fie mai acide pot include citrice, oțet și vin. Și în acest caz, vasele din oțel inoxidabil sunt perfecte. Cu aceste vase nu trebuie să-ți faci griji că stratul protector se va deteriora sau că preparatul va avea un gust ciudat la final.
Dulciuri lipicioase sau prăjituri
Pentru aceste preparate merită chiar să investești în niște vase dedicate. Fonta nu e potrivită pentru preparate dulci, deoarece zahărul care se topește devine lipicios și afectează stratul protector. Pentru aceste preparate sunt foarte indicate, de fapt, vasele din ceramică. Acestea asigură o coacere uniformă și o textură perfectă. Ceramica este un material care se înfierbântă mai lent decât fonta, astfel, nu vei risca să se ardă prăjitura.
Supe și tocănițe
Bucătarii profesioniști spun că un volum mare de lichid aduce niște riscuri, atunci când vine vorba de longevitatea stratului protector al vaselor de fontă. Acest lucru se explică prin faptul că uleiul și apa nu se combină bine, ceea ce duce la deteriorarea stratului protector. El puțin asta au explicat experții. Și în acest caz, cele mai bune sunt vasele din oțel inoxidabil.

FOTO: Dreamstime/Alexei Novikov





