Un nou studiu arată că băuturile carbogazoase sunt asociate cu un risc mai mare de tulburare depresivă majoră (MDD) și cu simptome mai severe la femei, posibil din cauza modificărilor apărute la nivelul microbiomului intestinal, informează publicația medicală Medscape.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Cercetătorii au descoperit că un consum mai ridicat de băuturi carbogazoase a fost legat de o creștere cu 16,7% a riscului de MDD și de agravarea simptomelor depresive în rândul femeilor. Această legătură a fost puternic mediată de schimbările din microbiom, în special prin creșterea abundenței bacteriei Eggerthella, care a explicat 3,8% din efectul asupra diagnosticului și 5% din severitatea simptomelor.
„Rezultatele noastre se adaugă dovezilor tot mai numeroase că un consum ridicat de băuturi îndulcite cu zahăr sau cu îndulcitori artificiali este asociat cu riscul și severitatea depresiei, posibil prin mecanisme intestin-creier”, a declarat dr. Sharmili Edwin Thanarajah, investigator principal, Departamentul de Psihiatrie, Psihoterapie și Psihosomatică, Spitalul Universitar Frankfurt, Universitatea Goethe.
Ea a adăugat: „Medicii ar trebui să ia în considerare să-i întrebe pe pacienți despre consumul de băuturi carbogazoase ca parte a evaluării dietetice de rutină, în special în cazul celor care au sau riscă să dezvolte depresie, și să încurajeze reducerea consumului ca parte a unei strategii mai ample pentru sănătatea fizică și mentală”.
Rezultatele au fost publicate în revista JAMA Psychiatry.
Dovezi suplimentare
Legătura dintre consumul de băuturi carbogazoase și depresie a fost deja sugerată de alte cercetări. Un studiu realizat în SUA a arătat că femeile care consumau frecvent astfel de băuturi aveau un risc cu 34% mai mare de a dezvolta MDD după patru ani. De asemenea, o meta-analiză a 10 studii, cu peste 300.000 de participanți, a confirmat această asociere.
Noua cercetare a inclus 932 de participanți: 405 pacienți diagnosticați cu MDD (67,9% femei, vârstă medie 36 de ani) și 527 persoane sănătoase (65,5% femei, vârstă medie 35 de ani).
Efect mai puternic la femei
Analizele au arătat că femeile care consumau în cantități mai mari băuturi carbogazoase aveau un risc cu 17% mai mare de MDD, comparativ cu cele care consumau mai puțin. În schimb, la bărbați nu s-a observat un efect semnificativ.
„Probabil că nu există un singur mecanism, ci o combinație de căi diferite care mediază legătura dintre băuturile carbogazoase și depresie”, a explicat dr. Thanarajah, menționând că efectele pot fi generate de creșterile bruște ale glicemiei, modificările microbiomului, inflamație sau impact asupra sistemului de recompensă al creierului.
Cercetătorii au descoperit că nivelurile crescute de Eggerthella în microbiom au mediat legătura dintre consumul de băuturi carbogazoase și diagnosticul de MDD la femei, chiar și după ce au fost controlați factori precum indicele de masă corporală și tratamentele antidepresive.
„Spre deosebire de alimentele solide, băuturile carbogazoase aduc un aport rapid de zahăr sau îndulcitori în colon, ceea ce poate crește brusc nivelul glicemiei, poate ajunge la creier și, de asemenea, poate stimula dezvoltarea bacteriilor intestinale cu proprietăți proinflamatorii”, a subliniat Thanarajah.
Opinia experților
Comentând pentru Medscape Medical News, dr. Uma Naidoo, director al Departamentului de Psihiatrie Nutrițională și de Stil de Viață la Massachusetts General Hospital și profesor la Harvard Medical School, a declarat: „Studiul oferă o cale mecanistică ce nu fusese anterior stabilită în cohortele clinice umane”.
Ea a precizat că faptul că legătura dintre băuturile carbogazoase și depresie este mediată prin microbiom doar la femei este în concordanță cu cercetările privind „microgenderomul”, care sugerează că microbiota intestinală poate interacționa cu hormonii sexuali.
„Numeroase studii au demonstrat că femeile sunt mai vulnerabile la efectele neuropsihiatrice generate de microbiom, inclusiv la cele mediate de bacterii proinflamatorii precum Eggerthella”, a adăugat Naidoo.
Implicații pentru sănătatea publică
Deși efectele observate au fost moderate, autorii atrag atenția că, având în vedere consumul extrem de ridicat de băuturi carbogazoase, riscurile pot deveni o problemă majoră de sănătate publică.
Ei sugerează politici de reducere a accesului la aceste produse, precum taxarea băuturilor îndulcite, restricționarea vânzării în școli și limitarea reclamelor destinate tinerilor.
Studiul a fost finanțat de German Research Foundation.