Guvernul italian și Asociația Municipiilor Italiene (ANCI) au promovat nominalizarea bucătăriei italiene pentru Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO. Italia se mândrește deja cu 61 de situri în Patrimoniul Mondial și 19 situri în Patrimoniul Cultural Imaterial, notează Rador, care citează Euronews.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Ministerul Agriculturii, Suveranității Alimentare și Silviculturii, Ministerul Culturii și Asociația Națională a Municipiilor Italiene au promovat nominalizarea bucătăriei italiene pentru Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO.
Anunțul a fost făcut duminică, în urma unei inițiative naționale și internaționale. În acest sens, duminică, 21 septembrie, mai multe municipalități din nordul până în sudul Italiei și mai multe ambasade din întreaga lume au organizat evenimentul „Prânzul de duminică – italienii la masă”: un moment de întâlnire și socializare a oamenilor, în jurul preparatelor tradiționale italiene.
„Noi nu nominalizăm un stil culinar, chiar dacă toate bucătăriile regionale italiene ar fi eligibile pentru recunoașterea patrimoniului cultural imaterial UNESCO. Nominalizam un ritual”, a declarat ministrul Agriculturii, Suveranității Alimentare și Silviculturii, Francesco Lollobrigida.
„Un ritual care ne aparține tuturor, care începe cu alegerea mâncării, trece prin bucătărie până ajunge la mesele noastre, unde vom continua să vorbim despre ceea ce mâncăm. Aceasta este bucătăria italiană, cunoștințe străvechi transmise din generație în generație, bucuria de a fi împreună, de a ne întâlni și de a menține vii familia și prieteniile. Prânzul de duminică este expresia supremă a acestei trăsături culturale pe care lumea ne-o invidiază. A vedea atât de mulți oameni adunați în piețele Italiei va fi o demonstrație excelentă a ceea ce înseamnă bucătăria pentru italieni”, a adăugat ministrul Francesco Lollobrigida.
Giorgia Meloni: „Bucătăria italiană valorează 250 de miliarde de euro la nivel mondial”
„Bucătăria italiană este unul dintre cele mai extraordinare lucruri pe care le avem, care exprimă cel mai bine cultura noastră, identitatea noastră, tradiția noastră, puterea noastră, dar și economia noastră”, pentru că bucătăria italiană valorează în jur de 250 de miliarde de euro la nivel mondial și vrem să o facem cunoscută”, a declarat premierul Giorgia Meloni, vorbind în cadrul programului de televiziune Rai „Domenica In”.
„De la haute cuisine la bucătăria populară, Italia, datorită caracteristicilor sale geografice diverse și straturilor istorice multiple, este îmbogățită de o varietate extraordinară de ingrediente, preparate, ocazii și ritualuri legate de alimentație. Istoria mâncării este istoria civilizației și culturii. Bucătăria italiană reflectă societatea, istoria și relația noastră cu pământul: pe lângă faptul că este o specialitate unică italiană a cărei supremație este recunoscută de mult timp la nivel mondial”, a comentat ministrul Culturii, Alessandro Giuli, „prin urmare, susținem cu cea mai mare convingere și angajament candidatura bucătăriei italiene pentru patrimoniul cultural imaterial UNESCO”.
„Mâncarea este un pilon al identității noastre și un puternic liant social.. A ne aduna pentru a mânca este un ritual care unește generații, familii și comunități întregi. Din această legătură profundă s-a născut ideea de a alege prânzul de duminică ca simbol pentru a promova candidatura bucătăriei italiene la statutul de Patrimoniu Mondial UNESCO”, a subliniat Gaetano Manfredi, președintele Asociației Naționale a Municipiilor Italiene (ANCI) și primar al orașului Napoli.
„Prin această inițiativă, care implică mai multe municipalități și teritorii, dorim să subliniem faptul că bucătăria noastră este mult mai mult decât o simplă artă culinară: este expresia unei culturi populare și accesibile, care cuprinde gesturi, ritualuri și cunoștințe străvechi, consolidând legătura dintre pământ și oamenii săi și reprezentând una dintre principalele resurse ale economiei și culturii țării noastre”, a adăugat Manfredi.