Porumbul dulce este benefic pentru sănătate?/ Legumă de sezon, bogată în fibre, vitamine și minerale, porumbul dulce poate susține sănătatea intestinală și pe cea a ochilor

Beneficiile consumului de porumb dulce Sursa foto: Pexels

Porumbul dulce este atât o legumă, cât și o cereală. Spre deosebire de unele soiuri care sunt recoltate când boabele sunt uscate pentru a fi folosite ca cereale, porumbul dulce, cu care suntem cel mai familiarizați, este cules când este încă imatur și consumat ca legume, potrivit bbcgoodfood.com.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

“Pe măsură ce porumbul dulce se maturizează, zaharurile pe care le conține se transformă în amidon, motiv pentru care trebuie consumat proaspăt sau conservat (prin congelare sau la conservă)”, spune nutriționista Kerry Torrens.

Sub formă uscată, porumbul este unul dintre cele mai consumate cereale din lume, iar varietățile sale sunt folosite pentru a produce tortilla, popcorn, mămăligă (polenta), făină de porumb, chipsuri, ulei sau sirop de porumb și poate fi utilizat, de asemenea, ca și combustibil pentru încălzirea sobelor sau furaj pentru animale.

Beneficiile pentru sănătate ale porumbului dulce pot include:

  • Sursă de fibre
  • Conține compuși vegetali protectori
  • Poate susține sănătatea intestinală
  • Poate proteja sănătatea ochilor odată cu înaintarea în vârstă
  • Sursă utilă de folat

Valori nutriționale pentru 80g de porumb dulce (fiert):

  • 54 kcal / 227 kJ
  • 2,9 g proteine
  • 1,5 g grăsimi
  • 7,6 g carbohidrați
  • 2,0 g zahăr
  • 4,1 g fibre
  • 266 mg potasiu
  • 19 mcg folat

O porție de 80g de boabe de porumb dulce (proaspete, congelate sau la conservă) este echivalentă cu una dintre cele cinci porții zilnice recomandate de fructe și legume. Deși este adesea descris ca o legumă “bogată în zahăr”, porumbul dulce are un gust plăcut dulce, dar conține doar 2,5g de zahăr per 100g – relativ puțin comparative, de exemplu, cu un cartof dulce fiert, care conține 11,6g zahăr per 100g.

Beneficiile pentru sănătate ale porumbului dulce

  1. Sursă de fibre alimentare – Porumbul dulce este foarte bogat în fibre, atât solubile cât și insolubile. Fibrele alimentare sunt esențiale pentru digestie, dar și pentru menținerea unui nivel sănătos de colesterol, reducerea riscului de boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet și obezitate.
  2. Conține compuși vegetali protectori – Gătirea porumbului dulce crește nivelul unor compuși vegetali benefici, inclusiv antioxidanți precum acidul ferulic, care are proprietăți anticancerigene. Prin gătire, se eliberează acești compuși care altfel rămân blocați în pereții celulari ai porumbului.
  3. Poate susține sănătatea intestinală – Consumul de porumb dulce poate sprijini sănătatea și diversitatea microbilor intestinali, deoarece este bogat în prebiotice, inclusiv fibre și compuși vegetali numiți polifenoli. Prebioticele servesc drept hrană pentru bacteriile benefice din intestin, chiar dacă noi nu le putem digera.
  4. Poate susține sănătatea ochilor – Porumbul dulce este o sursă de carotenoizi – în special luteină și zeaxantină – care sunt responsabili pentru culoarea sa galbenă și joacă un rol important în protejarea vederii, odată cu înaintarea în vârstă, prevenind apariția cataractei și a degenerescenței maculare.
  5. Sursă utilă de folat – Porumbul dulce furnizează vitamine din complexul B, inclusiv folatul, esențial pentru formarea globulelor roșii și creșterea sănătoasă a celulelor. În timpul sarcinii, mai ales în primul trimestru, folatul este important pentru dezvoltarea bebelușului.

Este porumbul dulce sigur pentru toată lumea?

Deși nu este unul dintre cei mai comuni alergeni, unele persoane pot avea reacții alergice la porumb. Aceste reacții pot apărea la contactul cu porumbul sau produse derivate, precum uleiul de porumb, amidonul de porumb sau siropul de porumb cu un conținut ridicat de fructoză. Alergia este relativ rară, dar reacția poate fi imediată și severă.

În concluzie, porumbul dulce este benefic pentru tine?

Atunci când este consumat ca aliment integral, porumbul dulce este bogat în fibre și compuși vegetali care pot susține sănătatea digestivă și proteja anumite funcții ale organismului, odată cu înaintarea în vârstă. Fiind în mod natural fără gluten, porumbul reprezintă o opțiune valoroasă pentru persoanele cu boala celiacă. Totuși, produsele procesate din porumb sunt mai puțin nutritive și pot conține mai puțină fibră, dar cantități mari de sare, zahăr și grăsimi adăugate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *