Răcelile sunt la „modă” în această perioadă și cred că nu e unul dintre noi care să fi scăpat de această neplăcută afecțiune. Știu că atunci când avem o problemă de sănătate parcă am face orice ține de noi, de stilul nostru de viață, ca să treacă mai repede, să ne vindecăm. Nu mai avem nici preferințe alimentare, nici alte mofturi nu mai facem. Suntem de acord cu orice atâta timp cât simptomele deranjante trec mai repede.
Când suntem răciți vrem să aducem cât mai multe vitamine și nutrienți în corp. Ar fi o grozavă măsură de prevenire a răcelilor dacă am face asta înainte de a ne îmbolnăvi.
O alimentație hrănitoare, consecvent urmată, aduce după ea și o imunitate mai bună și o rezistență mult mai bună în fața bolilor de tot soiul.
Pe lângă celebra medicație pe care o ia fiecare dintre noi când este răcit, este bine să ne îngrijim și de mâncarea pusă pe masă în această perioadă. De multe ori ne confruntăm cu lipsa poftei de mâncare, așa că nu trebuie să ne mirăm dacă nu mâncăm mare lucru în această perioadă și dacă trebuie să tragem puțin de noi ca să ne aducem la masă în bucătărie.
Într-un top al rețetelor făcute în casă aș pune celebra ciorbă de pui sau de carne cu os oricum și cu o multitudine de legume alături.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
1. Ciorbă de pui cu multe legume, usturoi și ghimbir
Ușor de făcut, dintr-o cratiță putând mânca mai multe zile consecutive, ieftină, gustoasă, deloc calorică. Oare ce alte calități am mai putea să ne dorim de la un fel de mâncare?
Ingrediente:
- Pulpe de pui sau curcan sau rasol de vită, dacă preferați mai mult carnea de vită
- 1 ceapă
- 1 morcov
- Rădăcină de pătrunjel, țelină rădăcină, rădăcină de păstârnac
- Păstăi de fasole verde, mazăre
- Căței de usturoi zdrobiți
- 1 cm ghimbir ras
- ½ linguriță turmeric
- Apă
- Sare și piper, după gust
- Pătrunjel proaspăt sau leuștean, dacă îl preferați mai mult în ciorbe
Mod de preparare:
- Fierbe carnea și legumele timp de aproximativ 40 de minute.
- Adaugă usturoiul, ghimbirul și turmericul spre final. Pune capacul imediat ce le-ai adăugat și închide focul.
- Presară pătrunjel și mănânc-o la o temperatură ușor crescută.
2. Tocană de linte roșie și legume
Lintea este bogată în proteine, fier și fibre, ajutând la refacerea organismului. Foarte bine, în loc de linte, poți pune și năut și fasole roșie. Nutrienții o să fie la fel. Dacă sunteți pe grabă, puteți să folosiți năut sau fasole din borcan, gata fierte. Nu prea mai avem scuze să nu ne pregătim ceva în casă cu atâtea ingrediente disponibile ce parcă ne roagă să le folosim.
Ingrediente:
- 200 g linte roșie
- Ceapă
- Morcov
- Ardei gras
- 2 căței de usturoi
- 400 ml roșii pasate
- 500 ml apă sau supă de legume
- ½ linguriță chimen (opțional)
- ½ linguriță turmeric
- Sare și piper, după gust
- Pătrunjel proaspăt
Mod de preparare:
- Sotează ceapa, morcovul și ardeiul în puțin ulei.
- Adaugă usturoiul, lintea, roșiile pasate și supa de legume.
- Fierbe 20 de minute, apoi condimentează cu turmeric și chimen.
- Servește cu pătrunjel proaspăt.
Este un fel de mâncare sățios, dar nu greu de digerat, astfel încât să consume multă energie.
3. Budincă de ovăz cu miere și nuci
Ovăzul vine cu nutrienții necesari unei zile pline de energie, mierea vine ca un emolient pentru mucoasa inflamată a faringelui. Nucile vin cu calorii necesare sațietății și cu aportul sănătos de grăsimi esențiale refacerii organismului.
Ingrediente:
- 50 g fulgi de ovăz
- 250 ml lapte (animal sau vegetal)
- 1 linguriță miere
- 1 lingură nuci tocate
- ½ linguriță scorțișoară
Mod de preparare:
- Fierbe ovăzul în lapte timp de 5 minute. Alege fulgi de ovăz tocați/fini.
- Ia de pe foc și adaugă mierea, scorțișoara și nucile.
- Servește cald, pentru un mic dejun hrănitor.
Chiar dacă de obicei mâncăm dimineața acest fel de mâncare, el este foarte hrănitor și ca prânz sau cină, în cantitățile corecte, desigur.
4. Lapte cu turmeric și scorțișoară
Calmează tusea, are proprietăți antiinflamatoare și ajută la un somn odihnitor.
Ingrediente:
- 250 ml lapte (animal sau vegetal)
- ½ linguriță turmeric
- ½ linguriță scorțișoară
- 1 linguriță miere
Mod de preparare:
- Încălzește laptele și adaugă turmericul și scorțișoara.
- Amestecă bine și adaugă mierea după ce s-a răcit puțin.
- Bea seara, înainte de culcare, sau peste zi dacă simți nevoia de ceva aromat și gustos. Nu mai zic că este și un lichid cu care vă puteți hidrata.
5. Sirop de ridiche neagră cu miere
Dacă sunteți cam de o vârstă cu mine, știți probabil de acest sirop încă din copilărie. Deși nu-i purtăm amintiri prea plăcute, trebuie să recunoaștem că făceam față cu brio răcelilor și fără kilogramele de spray-uri, pliculețe minune, picături etc., pe care copiii noștri le au astăzi.
Siropul de ridiche neagră este excelent pentru tuse și durerile în gât. Știu că sunt multe remedii pe piață în acest sens, dar știm că remediile tradiționale sunt cele mai lipsite de substanțe ce pot avea efecte adverse.
Ingrediente:
- 1 ridiche neagră
- 2 linguri miere
Mod de preparare:
- Taie capacul ridichii și scobește o gaură în mijloc.
- Umple cu miere și las-o peste noapte.
- Ia 1 linguriță de sirop de 3 ori pe zi.