Ungaria renunţă la interdicţia de import pentru mierea ucraineană, în ciuda protestelor apicultorilor locali. De ce a luat Budapesta această decizie

miere, apicultori Sursa foto: Pixabay / Gasfull

Ungaria nu va reintroduce o interdicţie pentru importul de miere din Ucraina, în ciuda cererilor în acest sens din partea apicultorilor care au protestat spunând că mierea ieftină din Ucraina a împins preţurile în jos şi ameninţă să îi scoată din afaceri, relatează Reuters, preluată de News.ro.

Guvernul premierului Viktor Orban a impus anul trecut o interdicţie asupra importurilor a 24 de produse agricole din Ucraina, inclusiv cereale, carne de porc, dar şi miere. La 19 februarie a abolit interdicţia de import pentru miere, ceea ce a dus la proteste din partea celor aproximativ 22.000 de apicultori din ţară.

Ministrul agriculturii, Istvan Nagy, a declarat pentru Reuters că interdicţia unilaterală de import nu a reuşit să aibă un impact pozitiv pe piaţa locală, deoarece preţurile de achiziţie en gros nu au crescut în măsura în care sperau fermierii locali, în schimb a afectat companiile care ambalau şi exportau miere în UE.

El a spus că exportatorii de miere au avut nevoie de mierea ucraineană, deoarece în caz contrar nu ar fi fost în măsură să respecte livrările contractuale.

“Deoarece interdicţia nu mai putea susţine interesele apicultorilor maghiari, nu a avut un impact palpabil, nu am vrut să creăm probleme şi mai mari, de aceea a trebuit să ne redeschidem piaţa”, a explicat Nagy.

Întrebat dacă guvernul va lua în considerare reintroducerea interdicţiei de import, el a răspuns: “Nu, deoarece nu are niciun impact”.

Majoritatea importurilor de miere în UE provin din China şi Ucraina. Importurile ucrainene au reprezentat 25% din importurile de miere ale UE în perioada ianuarie-august 2023, potrivit datelor Comisiei Europene.

Sursa foto: Pixabay / Gasfull

Comentarii

  1. Statul e nepăsător la explozia de cazuri de cancer datorata pesticidelor.
    În loc să progresăm în medicină,
    statisticile ne arată contrariul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *