Trucuri care te-ar putea ajuta să nu plângi când tai ceapă, potrivit experților

ceapă, mâncare, gătit, rețete, bucătărie Sursa foto: Unsplash / Meagan Stone

Ai nevoie de un plâns bun? E timpul să tai o ceapă. Ceapa este gustoasă și o parte esențială a atâtor feluri de mâncare, dar acea usturime în ochi poate face ca ea să nu mai merite. Toată lumea pretinde că are cel mai bun truc pentru a reduce lacrimile atunci când tai ceapă, dar CNN a vorbit cu experții pentru a vedea care sunt cele care își merită numele.

De ce plâng când tai ceapă?

Acea senzație de usturime în ochi are un scop pentru ceapă, a declarat Dr. Abbey Thiel, un om de știință în domeniul alimentar și gazda canalului YouTube Abbey the Food Scientist.

“Este de fapt mecanismul de apărare al plantei pentru a preveni ca aceasta să fie mâncată”, a spus Thiel. Multe plante au modalități de a evita să devină masa de prânz, cum ar fi spini, țepi sau un gust amar, a adăugat ea.

Apărarea unei cepe provine din structura sa celulară, care are diferite compartimente pentru a separa substanțele care ar putea avea o reacție, a spus ea.

Atunci când deteriorați aceste celule – de exemplu cu un cuțit – o enzimă și un aminoacid se combină pentru a forma compuși de sulf, iar o altă enzimă trimite vapori în aer și, în cele din urmă, în ochi, a declarat Dr. Bryan Quoc Le, cercetător al facultății de la Universitatea Pacific Lutheran din Parkland, Washington.

“După ce reacționează cu umiditatea din ochii noștri, se produc cantități mici de acid sulfuric care irită corneea și duc la apariția lacrimilor”, a declarat Thiel.

Iată și trucurile:

Utilizați un ventilator

O metodă excelentă pentru a produce mai puține lacrimi atunci când tăiați ceapa este plasarea unui ventilator lângă voi pentru a sufla aerul din apropierea legumei, a spus Thiel.

“În acest fel, curentul îndepărtează moleculele care de obicei intră în ochi și duc la apariția lacrimilor”, a spus ea.

Protejează-ți ochii cu ochelari speciali

Da, arată ciudat, dar ochelarii de protecție sunt o metodă infailibilă, a spus Thiel. Aceștia îți protejează ochii de moleculele din aer, a spus ea.

“Am observat că purtarea lentilelor de contact (în loc de ochelari) face o mare diferență atunci când tai o ceapă”, a spus Thiel. “Pur și simplu vrei să ai un fel de scut care să-ți protejeze ochii.”

Răciți ceapa

Frigiderul, congelatorul sau un castron cu apă înghețată pot fi, de asemenea, de ajutor, a spus Le.

Congelarea, la fel ca și microundele, poate schimba textura cepei, așa că folosiți această metodă doar atunci când pregătiți ceva, cum ar fi o supă, a spus el.

Depozitarea cepei în frigider poate atenua aroma acesteia, a spus Le. În schimb, păstrați ceapa într-un loc răcoros și uscat și băgați-o în frigider sau în apă rece cu aproximativ 20 de minute înainte de a o tăia, a spus el.

Folosiți căldura

Căldura poate ajuta la reducerea vaporilor, așa că ați putea să puneți o ceapă la microunde înainte de a o tăia, a spus Le.

În funcție de mărimea cepei, ar trebui să dureze între 30 de secunde și câteva minute, a adăugat el.

Dar recomandă să faceți acest lucru doar dacă pregătiți ceva în care textura cepei nu este atât de importantă, deoarece folosirea cuptorului cu microunde poate face ca ceapa să nu mai fie crocantă.

Adăugați acizi

Acizii adăugați în ceapă pot ajuta la reducerea usturimii ochilor și la creșterea gustului pentru papilele gustative, a spus Le.

Enzima care transformă aminoacizii din ceapă pentru a provoca senzația de usturime funcționează bine într-un anumit interval de pH, a spus el. Un acid, cum ar fi lămâia sau oțetul, va încetini enzima care produce vaporii care duc la lacrimi.

Încetinirea enzimei care produce lacrimi din ceapă are un alt avantaj: păstrează intact aminoacidul care dă cepei capacitatea de a spori aroma într-o rețetă, a spus Le.

Aprindeți lumânări

Unii oameni susțin că îi ajută să aprindă o lumânare în timp ce taie o ceapă. Este posibil ca acest lucru să funcționeze, a spus Le.

“Aș putea vedea că funcționează, dar depinde de tipul de lumânare”, a spus Le. Aceasta ar putea bloca vaporii sau o lumânare parfumată ar putea avea o reacție cu vaporii care să fie de ajutor.

Dar nu este o metodă garantată, a adăugat el.

“Poate că vă va distrage atenția cu mirosul frumos”, a spus Thiel.

Mestecă pâine

Funcționează să ții în gură o bucată de pâine proaspătă sau prăjită pentru a evita plânsul sau pentru a opri lacrimile? Este greu de spus, a declarat Le, care este, de asemenea, autorul cărții “150 Food Science Questions Answered”.

Unii oameni pot găsi că această metodă reduce senzația de usturime și plânsul, dar nu este una pe care să te poți baza că va funcționa de fiecare dată, a spus el.

Le a spus că nu este sigur de teoria din spatele ei. Ar putea fi vorba de pâinea care absoarbe vaporii sau ar putea fi ceva psihologic, a spus el.

Sursa foto: Unsplash / Meagan Stone

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *