Tania Fântână: Cât costă să mergi la nutriționist? 

tania fantana, nutritionist, psyllium, retete

Poate aveți întrebarea asta în cap și nu știți de unde să începeți. M-am gândit să vă povestesc puțin despre acest proces.

Nebănuite sunt căile Domnului, se spune. Și mai nebănuite sunt serviciile de slăbit din piață. Și nu numai…  Atunci când vrei să schimbi ceva la tine în viață te gândești de multe ori că te-ar ajuta dacă ai avea alături de tine un specialist. Când gândurile tale sunt prea multe și adeseori te fac să plângi și să nu mai vrei să ieși din casă, te gândești să apelezi la un psiholog. Când te doare stomacul te gândești să mergi să-ți faci niște analize. Când vrei să mănânci altfel ca să încapi în blugii tăi preferați, fără să-ți intre nasturele în burtă, te gândești să apelezi la un nutriționist.

Lumea asta a mâncatului este atât de colorată și citim atât de des despre ea încât ni se pare familiară. Dar când vrei efectiv să pui mâna pe telefon să suni undeva ești puțin confuz. Dacă urmărești în mediul online pe cineva din România te gândești să îi scrii. Dacă ai colege sau prietene care au apelat la ajutorul cuiva, te gândești să le ceri recomandări. Dacă ai deja un abonament ce include consultații la un medic diabetolog, apelezi la el mai întâi.

Nu am să fac aici referire la pregătirea sau specializarea persoanei care te poate ajuta în acest domeniu. Câteodată, ceea ce contează cel mai mult la reușita ta este să ai o persoană dedicată, implicată, pe care să o simți alături la bine și la greu și mai ales că ceea ce îți spune sau te învață se potrivește cu tine, cu ceea ce poți tu și vrei în momentul acela. Nu există o formulă stabilită câștigătoare.

De obicei, procesul consultației în nutriție începe cu o ședință de cunoaștere, cu o anamneză în care fiecare interlocutor îl cunoaște pe celălalt. Se discută istoricul, starea de sănătate, preferințele alimentare, factorii ce țin de mediu. La această primă consultație ajută dacă aduceți și analize generale de sânge, nu mai vechi de 6 luni. Ajută în sensul că nu mai vorbiți vorbe, ci și cifre. Îl ajută pe specialist să se convingă că voi într-adevăr nu aveți probleme de sănătate sau aveți și e musai să țină cont de ele atunci când îți spune ce să mănânci. Așadar, analizele sunt un plus și pentru el, dar mai ales pentru voi, care cu ocazia asta mai vedeți cum stați cu sănătatea. De obicei nu este nevoie de cine știe ce analize amănunțite, cele generale, recomandate de medicul de familie, sunt suficiente. Ca și cost, această ședință inițială depinde de durata ei. De la 30-60 de minute, avem 150-400 de lei.

Un alt subiect care vă interesează este dacă veți primi o dietă de urmat sau doar sfaturi generale. Sunt specialiști care nu fac diete, pentru că vor să vă ofere libertate, să urmați câteva reguli generale, cel puțin la început și abia apoi vă spun și ce alimente să consumați și mai ales în ce gramaj/porție. Meniul în sine costă și el în jurul sumei de 300 de lei.

Cum se va face monitorizarea procesului vostru este iarăși important. Sunt specialiști care vă cheamă săptămânal la cântărire și o discuție scurtă, specialiști care vor să le trimiteți jurnalul alimentar al meselor voastre pe email sau WhatsApp și specialiști care vă văd o dată pe lună la cântărire și discuție. Depinde de voi cu ce rezonați mai bine. Dacă vreți să fiți ținuți din scurt ca să vă țineți de treabă sau dacă sunteți băieți mari și nu vă faultați singuri dacă nu e cineva cu bățul după ușă să vă urmărească.

Cântărirea, evaluarea kilogramelor voastre și mai ales a compoziției corporale (grăsime, masă musculară, apă, sistem osos) se face de obicei cu cântare profesionale. De cele mai multe ori, costul cântăririi este inclus în ședința inițială de evaluare, dar la cerere poate costa în jurul sumei de 100 de lei, cu tot cu interpretarea rezultatelor.  De cele mai multe ori, specialiștii în nutriție apelează la pachete lunare de servicii.

Evident că dacă abonamentul vostru este pe un număr mai mare de luni, costul lunar al acestuia scade. Cele mai scumpe servicii sunt acelea pe termen scurt, ce necesită timp și materiale de pregătit pentru specialist. Tratamentele preferențiale, cele care implică multă resursă de timp, sunt evident cele mai costisitoare. Iar dacă vi se pare că suntem toți modești și ascultători, să știți că eu am avut cereri din partea oamenilor de a-i suna atunci când trebuie să-și ia masa, de a le da remindere când să bea apă sau de a mă suna seara atunci când sunt la restaurant să le spun ce ar putea să-și comande din meniu.

Ce vă pot spune este să luați acest proces de schimbare a felului de a mânca pe termen mediu sau lung. Într-o lună, două e foarte greu să puteți schimba ceva pentru tot restul vieții. Un termen realist ar fi 6-12 luni. Aveți nevoie de monitorizare, de evaluare, de ajutor concret la cazul vostru în viața de zi cu zi. Niciun specialist, oricât ar costa el, nu are acea baghetă magică de vrăjitor. Vrăjile le facem tot noi acasă, singuri cu frigiderul și cu emoțiile noastre.  Oricât ar costa de mult un specialist lângă tine, costă și mai mult să te chinui singur ani întregi. De asta sunt absolut sigură. Deci, nu fiți zgârciți tocmai cu ce nu trebuie, cu binele vostru.

Indiferent că apelați pentru ajutor la o clinică specializată pe servicii de nutriție sau la o persoană de sine stătătoare, informați-vă din start asupra următoarelor aspecte:

  • Cât costă evaluarea/ședința inițială și dacă ea se desfășoară online sau fizic. Cât durează?
  • Dacă trebuie să aduceți analize de sânge sau nu.
  • Dacă primiți un program alimentar de urmat pe o anumită perioadă sau nu. Cât costă?
  • Dacă vi se prescriu suplimente sau înlocuitori de mese. De unde îi luați și cât costă?
  • Cum se face evaluarea intermediară. Veniți înapoi la clinică/cabinet? Vă cântăriți singuri acasă? Cât costă ședințele intermediare și cât durează?
  • Ce ofertă de abonamente există?
  • Dacă vreți să reveniți în program, aveți ceva discount față de un client obișnuit?

Alegeți oameni empatici, oameni care au timp și disponibilitate pentru voi. Oameni care lucrează cu metode ce vă sunt pe plac și pe sufletul vostru. E important tot acest cadru atunci când, la rândul tău, te lupți să schimbi ceva la tine. E normal să fim speriați, e normal să fim reticenți la schimbare. Dar adevărul e că din tot acest disconfort o să construiți o variantă mai puternică a voastră, mai luminoasă, mai liberă, mai fluidă. În definitiv, bătăliile cu noi înșine sunt cele care ne aduc cea mai multă liniște și împlinire în suflet. Cred că merită fiecare efort și bănuț cheltuit.

Vezi aici podcasturile G4Media „Fântâna de sănătate” cu Tania Fântână. 

Citește și Tania Fântână, nutriționist: Despre iubirea de sine și mama / Nu poți spune că ai respect de sine dacă faci aceste lucruri în ceea ce privește alimentația

Comentarii

  1. De ce sa mergem la un nutritionist specialist si cu studii cand vedetele noastre de carton specializate toate in “nutritie” ne ofera GRATIS cu ajutorul ziarelor tabloide romanesti de mare caracater, sute de mii de sfaturi referitor la ce sa mancam, ce sa bem, regimuri, diete, etc….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *