Sardinele sunt un aliment sănătos? O nutriționistă spune că da, pentru că ele pot ajuta la menținerea siluetei și a sănătății inimii și stimulează secreția “hormonului fericirii”

sardine Sursa foto: Pexels

Sardinele sunt niște pești mici, grași, ce aparțin aceleiași familii cu heringul și anșoa. Pot fi cumpărate proaspete, congelate sau (cel mai frecvent) conservate. Potrivit bbcgoodfood.com,  nutriționista Nicola Shubrook spune că sardinele sunt un aliment sănătos și includerea lor în dieta noastră ne aduce o seamă de beneficii, ea realizând și un top al primelor cinci dintre aestea.

Informații nutriționale despre sardine

Sardinele reprezintă o completare excelentă pentru o dietă echilibrată, deoarece sunt sărace în grăsimi saturate și calorii, dar bogate în proteine. De asemenea, constituie o sursă bună de vitamine și minerale.

O porție de 100 g de sardine proaspete, fierte, conține:

Vezi detalii
  • 172 de calorii
  • 25,4 g proteine
  • 7,8 g grăsime
  • 496 mg potasiu
  • 63 mg calciu
  • 5 ug vitamina D
  • 12 mg niacină
  • 10,6 ug vitamina B12
  • 65 ug seleniu
  • 101 ug iod

Sardinele conservate sunt o alternativă excelentă la cele proaspete și sunt disponibile conservate în diferite sosuri precum ulei de măsline, saramură sau sos de roșii. Puteți cumpăra chiar și sardine fără piele, fără oase, dar nu vă lăsați încurajați de aceste lucru, pentru că, de fapt, pielea și oasele sunt foarte hrănitoare. În plus, pielea și oasele sardinelor conservate sunt moi și ușor de digerat.

Trebuie doar să știți că sortimentele conservate în ulei de măsline vor avea ceva mai multe calorii și grăsimi.

Iată cinci beneficii pe care sardinele le aduc sănătății:

1. Au efect cardioprotector

Sardinele sunt  o sursă bună de omega-3, un acid gras esențial, pe care organismul trebuie să îl obțină din alimente, deoarece nu îl poate produce singur.

Acidul gras Omega-3 este, în mod natural, antiinflamator și cardioprotector, deoarece s-a descoperit că are un impact benefic împotriva aterosclerozei, tensiunii arteriale și trombozei.

2. Ajută la susținerea sănătății mintale

De asemenea, s-a descoperit că acizii grași omega-3 ajută la susținerea sănătății mintale, prin prevenirea afecțiunilor precum anxietatea și depresia și contribuind la creșterea neurotransmițătorilor din creier, inclusiv al serotoninei, numită și “hormonul fericirii”.

3. Ajută la formarea globulelor roșii

Sardinele sunt un aliment sănătos, bogate în vitamina B12, joacă un rol important în producerea de celule roșii din sânge, care, la rândul lor, ajută la transportul oxigenului în corp.

4. Ajută la susținerea sănătății oaselor

Sardinele, în special cele conservate, sunt o sursă bună de calciu datorită oaselor moi, care pot fi consumate. Calciul joacă un rol vital în sănătatea oaselor, iar sardinele pot fi un adaos excelent în dietă, în special pentru femeile însărcinate sau pentru persoanele care nu consumă produse lactate.

5. Ajută la gestionarea greutății corporale

Datorită conținutului lor ridicat de proteine, sardinele dau senzația de sațetate pentru mai mult timp și reduc pofta de zahăr, ceea ce poate ajuta la pierderea în greutate sau la menținerea acesteia. Proteinele sunt elementul de bază pentru mușchi, așa că sardinele sunt, de asemenea, un plus grozav pentru dietă, dacă vrei să crești masa musculară.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *