Raport pesticide 2018: Număr alarmant de probe cu depășiri ale nivelului maxim admis de reziduuri de Fipronil, descoperite în fermele de creștere a păsărilor din România; salata și ceapa verde, printre cele mai contaminate legume

Ouă produse la o fermă din Vaslui, retrase de la raft din cauza contaminării cu Salmonella Ouă produse la o fermă din Vaslui, retrase de la raft din cauza contaminării cu Salmonella

75 de probe prelevate din fermele avicole din România au conținut depășiri ale nivelului maxim admis de Fipronil, un pesticid care nu ar mai trebui utilizat, fiindcă a fost interzis în Uniunea Europeană! Din totalul probelor, 13 au fost prelevate din grăsimea găinilor ouătoare, iar 62 din ouă. De menționat că în anul anterior, nu a fost raportată nici măcar o singură probă contaminată cu Fipronil.

La începutul anului 2019, a fost confirmată utilizarea Fipronilului într-o fermă din județul Teleorman.

De precizat că pesticidul, utilizat ca insecticid, a fost depistat și în probe din alte state europene, de pildă Olanda, în iunie 2018 fiind retrase din supermarketurile germane 73 000 de ouă provenite de la fermele olandeze.

Salata verde, ceapa verde, dar și castraveții cornișon din România au conținut de asemenea reziduuri de pesticide peste nivelul maxim admis. Cea mai mare concentraţie a fost pentru ciprodinil 17,364 mg/kg detectată în salată, potrivit Raportului publicat recent de ANSVSA.

În ce privește produsele agro-alimentare aduse din import, cele mai contaminate cu reziduuri de pesticide sunt merele din Republica Moldova și Polonia, strugurii de masă din Macedonia de Nord, ardeii, pepenii și rodiile din Turcia, prunele din China.

La tomate nu au fost raportate depășiri ale nivelului maxim admis, dar 241 de probe, prelevate atât din producția internă, cât și din import, comunitar și extracomunitar, au fost depistate cu un număr de reziduuri de la 2 până la 8, valorile fiind sub nivelul maxim admis. Oricum, nu au fost libere de reziduuri.

Din 4809 de probe prelevate în 2018, au fost găsite 90 de probe neconforme cu nivelul maxim admis în UE. Din cauza numărului mare de probe depistate cu Fipronil, procentul de probe cu depășiri ale nivelului maxim admis a sărit în 2018 la 3% față de 1% cât a fost în 2017!

Lantulalimentar.ro va reveni asupra acestui subiect în articolele viitoare.

Ouă produse la o fermă din Vaslui, retrase de la raft din cauza contaminării cu Salmonella

Comentarii

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *