Prunele din Republica Moldova, vândute bine pe piața britanică; prețul la clientul final, peste 4 lire sterline; ce cantitate vinde România?

Prunele din Republica Moldova, vândute bine pe piața britanică; prețul la clientul final, peste 4 lire sterline; ce cantitate vinde România? Prunele din Republica Moldova, vândute bine pe piața britanică; prețul la clientul final, peste 4 lire sterline; ce cantitate vinde România?

Prunele din Republica Moldova au căutare pe piața britanică. Baxurile cu prune sunt importate de firme ale unor patroni cu nume românesc, care le revând unor magazine de tip cash&carry deținute, cu precădere, de patroni turci. De la aceste magazine se aprovizionează magazinele de cartier, inclusiv cele cu specific românesc. 

Un cititor al site-ului lantulalimentar.ro, bun cunoscător al pieței agroalimentare din Marea Britanie, ne-a trimis două fotografii cu câteva baxuri de prune sosite din Republica Moldova. 

Marfa a fost expediată, potrivit datelor de pe etichetă, de firma Advanced Agro Solution SRL, din Chișinău, iar importator este firma Bolocan Ltd, cu sediul în orașul britanic Milton Keynes. 

Prunele, din soiul President, au fost distribuite unui magazin de tip cahs&carry din Londra, numit Holland Bazaar, deținut de un patron turc. Prețul la magazinul cash&carry este de 12 lire sterline/baxul de 5 kilograme.

De aici, fructele sunt cumpărate, în cantități mici, de magazinele de cartier. ”La clientul final, prunele pot ajunge la prețul de 3,50, până la 4,50 lire sterline/kg”, ne-a spus cititorul nostru.

Republica Moldova vinde anual câteva mii de tone de prune pe piața britanică, dintr-o producție de 7-80.000 de tone. 

România produce, anual, aproximativ 800.000 de tone de prune. Exportul de prune pe piața britanică a fost în perioada ianuarie – octombrie de numai 1.842 kg, cu o valoare totală de 1.250 de euro. Valoarea per kilogram, între 0,61 – 1,05 euro. 

Prunele din Republica Moldova, vândute bine pe piața britanică; prețul la clientul final, peste 4 lire sterline; ce cantitate vinde România?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *