Prețul porcilor în viu a scăzut în săptămâna 28 ( 8 – 14 iulie ), pentru prima oară de la sfîrșitul lunii februarie, în tot acest interval de timp fiind înregistrată o creștere spectaculoasă, de la 385 de lei/100 de kg la 700 de lei/100 de kg. În săptămâna 28, însă, prețul a coborât la 690 lei/100 kg, dar rămâne totuși sus față de aceeași perioadă a anului trecut, fiind mai mare cu 20,85%.
În săptămâna 28 au fost clasificate 74.974 de carcase, cu greutatea caldă de 50 – 120 de kg, din care 4433 de carcase ( 5,91% ) au provenit din comerțul intracomunitar.
Potrivit graficului realizat de Comisia pentru Evaluarea Carcaselor, prețul porcilor în viu la poarta abatorului a cunoscut un regres în această perioadă și în anii anteriori.
Scăderi de preț au fost înregistrate și la ieșirea din abator, dar prețurile rămân încă mari: 900,33 lei/100 kg carcasă pentru clasa S și 894,55 de lei/100 kg carcasă pentru clasa E.
Aceste prețuri sunt printre cele mai mari din Uniunea Europeană.
Într-un clasament al prețurilor per 100 kg carcasă, România se plasează pe locul 5. Cea mai scumpă carne de porc abatorizată este în Cipru, 203 euro/100 kg carcasă. Pe locurile doi și trei se situează Bulgaria și Portugalia, cu 194 de euro/100 kg carcasă, urmate de Slovenia, cu 191 de euro/100 kg carcasă.
În Franța, carnea de porc la ieșirea din abator e mai ieftină, 164 de euro/100 kg carcasă. Cel mai mic preț este în Belgia, 148 euro/100 de kg carcasă. Lipsesc din clasament, Danemarca, Grecia, Irlanda, Malta, Luxemburg și Italia ).