Prețul cărnii de porc ( la producători și procesatori ) în scădere, dar rămâne printre cele mai mari din Uniunea Europeană

Prețul porcilor în viu a scăzut în săptămâna 28 ( 8 – 14 iulie ), pentru prima oară de la sfîrșitul lunii februarie, în tot acest interval de timp fiind înregistrată o creștere spectaculoasă, de la 385 de lei/100 de kg la 700 de lei/100 de kg. În săptămâna 28, însă, prețul a coborât la 690 lei/100 kg, dar rămâne totuși sus față de aceeași perioadă a anului trecut, fiind mai mare cu 20,85%.

În săptămâna 28 au fost clasificate 74.974 de carcase, cu greutatea caldă de 50 – 120 de kg, din care 4433 de carcase ( 5,91% ) au provenit din comerțul intracomunitar.

Potrivit graficului realizat de Comisia pentru Evaluarea Carcaselor, prețul porcilor în viu la poarta abatorului a cunoscut un regres în această perioadă și în anii anteriori.

Scăderi de preț au fost înregistrate și la ieșirea din abator, dar prețurile rămân încă mari: 900,33 lei/100 kg carcasă pentru clasa S și 894,55 de lei/100 kg carcasă pentru clasa E.

Aceste prețuri sunt printre cele mai mari din Uniunea Europeană.

Într-un clasament al prețurilor per 100 kg carcasă, România se plasează pe locul 5. Cea mai scumpă carne de porc abatorizată este în Cipru, 203 euro/100 kg carcasă. Pe locurile doi și trei se situează Bulgaria și Portugalia, cu 194 de euro/100 kg carcasă, urmate de Slovenia, cu 191 de euro/100 kg carcasă.

În Franța, carnea de porc la ieșirea din abator e mai ieftină, 164 de euro/100 kg carcasă. Cel mai mic preț este în Belgia, 148 euro/100 de kg carcasă. Lipsesc din clasament, Danemarca, Grecia, Irlanda, Malta, Luxemburg și Italia ).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *