O dietă sănătoasă și echilibrată, deși trebuie să fie adaptată nevoilor fiecărei persoane, necesită respectarea unor condiții esențiale, printre care se numără și cantitatea de fructe recomandată pentru consum zilnic. Comitetul Științific al Agenției Spaniole pentru Siguranță Alimentară și Nutriție, într-un raport recent, subliniază importanța menținerii unei alimentații „predominant” bazate pe produse de origine vegetală, recomandând totodată un consum moderat de alimente de origine animală. În ceea ce privește fructele, Agenția sugerează consumul a trei până la cinci porții pe zi, precizând că unele dintre acestea pot fi „ocazional” înlocuite cu sucuri. „Cu cât mai variate, cu atât mai bine”, citează La Vanguardia.
Beneficiile consumului de guava pentru sănătate
Atunci când alegem diverse tipuri de fructe pentru a diversifica mesele, este util să luăm în considerare proprietățile și beneficiile fiecăreia. Astfel, este important să ne îndreptăm atenția și către fructe mai puțin populare, cum este guava. Acest fruct tropical se remarcă prin conținutul ridicat de apă și fibre, un aport redus de carbohidrați și o bogăție de nutrienți, în special vitamina C. Aceste caracteristici îl transformă într-un aliat important al sistemului imunitar și al sănătății gastrointestinale.
„Antioxidante, antidiabetice, antihipertensive, antiinflamatoare, analgezice, benefice pentru scăderea colesterolului” – astfel enumeră nutriționista Karla Leal proprietățile fructului guava, considerat deosebit de sănătos. Specialista explică faptul că includerea guavei în alimentație ajută la îmbunătățirea digestiei și a sănătății sistemului digestiv. Acest lucru se datorează conținutului ridicat de fibre, care stimulează funcționarea corectă a intestinelor și previne constipația și arsurile stomacale. De asemenea, guava este benefică și în combaterea diareei, datorită proprietăților sale astringente, conform unui studiu realizat de Universitatea din Valle, Bolivia.
Guava, o armă împotriva bolilor
Guava este recomandată și pentru întărirea sistemului imunitar, datorită conținutului său ridicat de vitamina C, de cinci ori mai mare decât cel al portocalelor, potrivit revistei Health. Acest antioxidant esențial joacă un rol crucial în funcționarea imunitară și crește rezistența organismului în fața virușilor și bacteriilor, mai adaugă Karla Leal.
Astfel, consumul moderat de guava contribuie la construirea unei diete sănătoase și echilibrate, benefice pentru starea generală de bine.