Polonezii cer sprijin financiar excepțional de la Bruxelles, pentru livezile afectate de valul de frig din luna aprilie / În unele ferme, producția este distrusă 100%

mere, cirese, Polonia, frig foto: pexels.com/@Tom Swinnen
  • G4Food a semnalat, recent, după discuțiile avute cu mai mulți pomicultori români, efectele negative ale variațiilor de temperatură asupra producției de fructe în România. Unii fermieri au declarat că recolta de anul acesta ar putea fi compromisă, pe alocuri, în procent de 50%.

Un document depus la Secretariatul Consiliului AgriFish în 21 mai și prezentat de delegația poloneză la reuniunea AgriFish , din 27 mai, arată că aceleași fenomene meteorologice atipice (valuri de frig, în luna aprilie, după temperaturi ridicate în ianuarie – martie) au afectat puternic și livezile din Polonia, renumită pentru producția de mere și cireșe. 

Situația din fermele pomicole poloneze este prezentată  ca „dificilă”, din cauza scăderii previzibile a randamentelor, cauzată de condițiile meteo nefavorabile.

În a treia decadă a lunii aprilie a acestui an, fermierii polonezi din sectorul pomicol și viticol s-au confruntat cu o scădere bruscă a temperaturii. Cele mai scăzute temperaturi înregistrate au atins niveluri situate în intervalul de la -8°C până la -6°C, iar timpul de expunere a plantelor la temperatură scăzută a fost de 10-12 ore.

Din cauza  temperaturilor relativ ridicate înregistrate în perioada de iarnă, mai exact, în ianuarie – martie, intrarea în vegetaţie a pomilor fructiferi şi a speciilor horticole a avut loc într-un ritm accelerat, cu 2-3 săptămâni față de perioada obișnuită. 

Apoi, au apărut înghețuri în perioada în care plantele erau încă în faza de înflorire sau de fructificație. Au fost afectate plantațiile de meri, pruni, cireși, vișini, zmeur, căpșuni, afini, coacăz și viță de vie.

Daunele aduse culturilor pomicole sunt, în prezent, în curs de evaluare. Conform informațiilor furnizate de producătorii agricoli polonezi, pierderile ar fi putea ajunge, în unele locuri, chiar și la 100% din recolta așteptată.

Polonia a transmis cu ocazia Consiliului AgriFish că. în consecință, Comisia Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a acorda un ajutor excepțional producătorilor de fructe și struguri afectați de condiții meteorologice nefavorabile. 

Citește și Efectele schimbărilor climatice. Ce spun fermierii despre variațiile mari de temperatură care afectează grav de câteva săptămâni culturile agricole: Plantele sunt ca niște sportivi care încep să alerge în zone calde și se trezesc la Polul Nord

foto: pexels.com/@Tom Swinnen

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *