Panoramic agro-alimentar ( 30 septembrie – 6 octombrie )

Valoarea financiară a importurilor de produse agroalimentare din Rusia pe piața Uniunii Europene a crescut în 2022 față de 2021, în timp ce valoarea exporturilor europene pe piața rusească a scăzut Valoarea financiară a importurilor de produse agroalimentare din Rusia pe piața Uniunii Europene a crescut în 2022 față de 2021, în timp ce valoarea exporturilor europene pe piața rusească a scăzut

Fermierii români din sectorul vegetal vor încasa subvenții în cuantum de 102,6082 euro/ha schema de plată unică pe suprafaţă, 5 euro/ha plata redistributivă pentru intervalele între 1 ha și 5 ha, inclusiv, 48,7127 euro/ha, pnetru intervalul peste 5 ha şi până la 30 ha, inclusiv, 59,3201 euro/ha plata pentru înverzire și 31,2477 euro/ha plata pentru tinerii fermieri, a decis Guvernul în ședința din 2 octombrie.  Aceste cuantumuri se pot majora sau diminua pentru încadrarea în plafonul financiar alocat, pe baza suprafețelor determinate. ( madr.ro )

„Cârnații de Pleșcoi” au fost înregistrați ca produs de Indicație Geografică Protejată ( IGP ), potrivit Jurnalului Oficial al UE, citat de MADR. Fiindcă nu a fost înregistrată nicio opoziție, produsul „Cârnații de Pleșcoi” dobândește denumirea de indicație geografică protejată, la 20 de zile de la publicarea Regulamentului în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, deci termenul curge de la data de 4 octombrie 2019. ( madr.ro )

Inspectorii de la Protecţia Consumatorilor au aplicat amenzi de 170.000 de lei unităţilor de alimentaţie publică din complexul comercial Sun Plaza şi au retras definitiv de la comercializare produse alimentare în valoare de peste 15.500 de lei, în urma controalelor efectuate în 4 octombrie. În urma controalelor, pentru 7 operatori economici a fost dispusă măsura complementară de oprire temporară a prestării serviciilor de alimentaţie publică până la remedierea abaterilor constatate. Potrivit ANPC, în cursul nopţii de vineri şase dintre aceşti operatori economici au remediat abaterile iar sâmbătă măsura a fost ridicată. ( Agerpres )

În săptămâna 39 ( 23 – 29 septembrie ) prețul carcasei de porc clasa E a fost de 907.07 lei/100 de kg și clasa S, de 903,12 lei/100 kg. Prețurile au înregistrat o ușoară scădere față de săptămâna trecută, cu 0,58%, respectiv 0,19%, dar rămân ridicate față de anul trecut, cu 30,15%, respectiv 27,45%. ( sursa ccceurope.ro )

Organizația Mondială a Comerțului a autorizat, miercuri, 2 octombrie, Statele Unite suprataxeze mărfurile importate din Uniunea Europeană, cu 7,5 miliarde de dolari anual, printre produsele care ar putea fi taxate cu 25%, începând cu 18 octombrie, situându-se vinurile din Franța, măslinele din Spania și  brânzeturile din toate țările comunitare.

Fermierii din 206 de comune din nordul Franței au primit interdicție să-și vândă produsele din cauza incendiului puternic survenit la uzina Lubrizol din Rouen, incendiu care a eliberat în atmosferă o cantitate mare de noxe care au contaminat teritoriul din jurul orașului. ( Le Monde )

Tot mai mulți americani mănâncă singuri și asta pare să le placă. ( The Wall Street Journal )

Valoarea financiară a importurilor de produse agroalimentare din Rusia pe piața Uniunii Europene a crescut în 2022 față de 2021, în timp ce valoarea exporturilor europene pe piața rusească a scăzut

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *