ONU spune că în 2022 au fost recoltate mai multe animale acvatice decât pescuite pentru prima dată în istorie

animale acvatice, onu, pescuit Sursa foto: Oleksandr Rado | Dreamstime.com

Volumul total global de pește, creveți, scoici și alte animale acvatice recoltate prin agricultură a depășit pentru prima dată în istorie cantitatea pescuită în natură din apele lumii, a anunțat Organizația Națiunilor Unite (ONU), potrivit Associated Press.

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), în cel mai recent raport al său privind pescuitul și acvacultura (creșterea în apă), spune că recolta și captura la nivel mondial au adus peste 185 de milioane de tone de animale acvatice în 2022, cel mai recent an pentru care sunt disponibile statistici.

Experții spun că această piatră de hotar în istoria omenirii era de așteptat, deoarece capturile din pescuit au stagnat în mare parte în ultimele trei decenii, în mare parte din cauza limitelor naturale.

Manuel Barange, care conduce divizia de pescuit și acvacultură a FAO, a declarat că acvacultura a beneficiat de o recunoaștere din ce în ce mai mare a beneficiilor nutriționale, cum ar fi omega-3 și alți micronutrienți care se găsesc în alimentele provenite de la animalele acvatice, și de un impact mai mic asupra mediului decât alimentele provenite de la animalele terestre.

Cantitatea totală de animale acvatice capturate în natură a scăzut de la 91,6 milioane de tone în 2021 la 91 de milioane de tone în anul următor, a precizat FAO în cel mai recent raport privind starea pescuitului și acvaculturii în lume.

Producția globală de animale acvatice a crescut la 94,4 milioane de tone în 2022, de la 91,1 milioane de tone în anul precedent, a precizat raportul.

Asia a fost sursa a peste 90% din producția totală de animale acvatice din acvacultură, a adăugat FAO.

Aproximativ 90% din animalele acvatice care sunt crescute sau pescuite sunt destinate consumului uman, iar restul au alte utilizări, cum ar fi hrana pentru alte animale sau uleiurile de pește.

Printre cei mai comuni pești capturați în oceane, mări, râuri, lacuri și iazuri din lume se numără hamsia peruviană, tonul skipjack și polenul din Alaska, în timp ce crapul de apă dulce, stridiile, scoicile, creveții, tilapia și creveții se numără printre cele mai recoltate viețuitoare acvatice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *