Omletă vegană din făină de năut, cu ciupeci și pătrunjel, la micul dejun. Completată cu legume și brânzeturi, devine prânz sau cină

reteta de omleta vegana omletă de năut cu ciuperci idee de mic dejun omleta vegana de naut omleta la micul dejun reteta de mic dejun foto: freepik.com

O omletă este mereu o idee bine venită dimineața dar care e soluția ca să nu exagerăm cu ouăle? O omletă vegană. Poate părea o contradicție, pentru că omleta presupune ouă, dar în ultimii ani a devenit acceptată formula. „Oul veganilor” îl reprezintă făina de năut, care, folosită cum trebuie, poate da un rezultat foarte similar.

Așa cum am văzut și la omleta de năut cu ceapă, prepararea presupune să amestecăm făina de năut cu apă și să îi adăugăm un plus de gust și de culoare. În afară ce ceapă, la gust pot contribui și ciupercile. Dincolo de faptul că și năutul, și ciupercile au un nivel onorabil de proteine și sunt alimente recomandate.

Putem folosi ciupercile fie mărunțite bine direct în compoziție, fie separat. Condiția de reușită pentru această omletă de năut cu ciuperci este să preparăm amestecul de seara, să îl lăsăm la frigider și apoi dimineața doar să gătim rapid omleta. În acest fel făina are timp să absoarbă lichid și vom avea o consistență perfectă. Dar e nevoie și de un strop de bicarbonat, ca să facă să crească puțin compoziția, în lipsa ouălor.

Ingrediente pentru 4 porții de omletă de năut cu ciuperci

200 g făină de năut (se găsește online)

100 g ciuperci champignon

500 ml apă (eventual o parte de lapte de soia și o parte de apă)

½ linguriță de curcuma

1 vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu

piper, sare, ulei

Procedeu

Inițial, seara preparăm compoziția. Amalgamăm direct într-un blender făina, apa, sare, piper, curcuma și bicarbonatul. Adăugăm întâi făina și restul ingredientelor uscate, apoi apa treptat, pe măsură ce acționăm blenderul. Iar în loc de blender putem folosi un mixer vertical sau chiar un tel manual, în lipsă.

Odată pregătit amestecul, îl transferăm într-o caserolă cu capac sau chiar borcan de sticlă cu capac etanș – o soluție mereu la îndemână.

A doua zi dimineața, începem prin a sota rapid într-o lingură de ulei ciupercile tăiate subțire. E nevoie de circa 2 minute, apoi le dăm deoparte.

În aceeași tigaie antiaderentă, adăungând încă 2 linguri de ulei, adăugăm compoziția când uleiul este cald dar nu încins: După ce am agitat-o puțin ca să fie obținem o textură uniformă. Este important să avem ulei din abundență pentru ca omleta să nu se prindă de tigaie.

După circa 1 minut la foc mediu, reducem la minim și acoperim cu capac.

Lăsăm așa circa 2-3 minute, până compoziția începe să se coaguleze.

Când e suficient de închegată și o putem desprinde și întoarce, începem cu o paletă plată să o desprindem de tigaie. Când s-a desprins bine toată, acoperim tigaia cu o farfurie mare și răsturnăm omleta pe ea. Va fi cu partea deja coaptă dedesubt și cu cea puțin mai crudă deasupra. O așezăm în tigaie întoarsă, pentru a se rumeni puțin și pe partea cealaltă.

E gata după circa 1-2 minute, și o putem răsturna pe farfuria pe care urmează să o ducem la masă.
Deasupra se așează ciupercile gata preparate și puțin pătrunjel verde.

Maxim un sfert de oră pentru un mic dejun inovativ, sănătos, gustos și interesant. Acestă omletă de năut cu ciuperci se poate completa și cu brânzeturi și legume, caz în care poate deveni și o propunere de prânz sau cină ușoare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *