Ministrul Agriculturii participă la Consiliul AgriFish de la Luxemburg. Ce temă are România pe agendă, legată de achiziția de animale de reproducție

apia, cereri, ipa-online Sursa foto: PxHere

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuţ Barbu, participă luni, la Consiliul AgriFish de la Luxemburg. Printre punctele importante de pe ordinea de zi se află aprobarea unui set de concluzii privind viitorul agriculturii în UE. România va supune atenţiei Comisiei Europene chestiunea legată de eligibilitatea achiziţiei de animale de reproducţie în cadrul planurilor strategice PAC (Politica Agricolă Comună), având în vedere trendul descendent al efectivelor de animale.

”Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuţ Barbu, participă în data de 24 iunie 2024 la Consiliul AgriFish de la Luxemburg. Printre punctele importante de pe ordinea de zi se află aprobarea unui set de concluzii privind viitorul agriculturii în UE”, informează ministerul.

În cadrul unei sesiuni publice, preşedinţia belgiană va oferi informaţii actualizate cu privire la cele patru dosare legislative în curs. Este vorba de propuneri de regulamente ce vizează materialul de reproducere a plantelor, materialul forestier de reproducere, necesitatea unui cadru de monitorizare a pădurilor, precum şi protecţia animalelor în timpul transportului.

Tot în sesiune publică, Comisia îşi va prezenta comunicarea referitoare la situaţia actuală a pescuitului sustenabil în UE şi la orientările pentru stabilirea posibilităţilor de pescuit pentru 2025. Miniştrii pescuitului vor avea ulterior ocazia de a-şi exprima opiniile cu privire la acest subiect şi de a-şi evidenţia priorităţile.

România va supune atenţiei Comisiei chestiunea legată de eligibilitatea achiziţiei de animale de reproducţie în cadrul planurilor strategice PAC, având în vedere trendul descendent al efectivelor de animale. În acest context, România consideră achiziţia de animale de reproducţie esenţială, întrucât acest deficit se răsfrânge şi asupra sectorului vegetal, a cărui rentabilitate scade în lipsa valorificării pentru creşterea animalelor. Interdependenţa dintre sectorul vegetal şi cel zootehnic, mai ales în contextul geopolitic actual, impune corelarea capacităţii celor două sectoare, iar în acest sens se solicită eligibilitatea cheltuielilor privind achiziţia de animale din cadrul FEADR.

Totodată, România, alături de Bulgaria şi Polonia, va face apel pentru eliminarea sau majorarea plafonului individual al unei întreprinderi în producţia agricolă primară în Cadrul temporar de criză şi tranziţie pentru ajutoarele de stat, această modificare putând permite acordarea de sprijin tuturor producătorilor afectaţi de criză.

La punctul „Diverse” de pe ordinea de zi, printre alte subiecte, preşedinţia belgiană va informa public Consiliul cu privire la rezultatele simpozionului pe care l-a organizat cu privire la sistemele de etichetare nutriţională pe partea frontală a ambalajului.

Sursa foto: PxHere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *