Limbi de rață – Aperitivul chinezesc neobișnuit care se consumă precum semințele/ Chinezii valorifică rața până la ultimul os

limbi rata Foto: ktchnrebel.com

Charles Darwin probabil le-ar fi încercat. Se spune că, în călătoria sa la bordul vasului Beagle, celebrul naturalist obișnuia să gătească orice animal exotic pe care îl descoperea. Mai multe rețete din China includ această parte din rață, ca ingredient principal în preparate servite la ocazii speciale, relatează El Pais.

O călătorie culinară inedită

Majoritatea, când mergem într-un restaurant chinezesc comandăm clasicul orez cu trei arome, pachețele de primăvară și porc dulce-acrișor. Bucătăria chinezească este, de multe ori, privită cu suspiciune, iar combinațiile neobișnuite de arome pot părea prea îndrăznețe pentru papilele noastre. De multe ori și meniul propus europenilor, de restaurantele locale cu specific asiatic sunt „cuminți”, nu ies din ce știe consumatorul despre bucătăria chinezească. Din lipsă de apetit al acestuia pentru testarea lucrurilor mai ciudate sau chiar din lipsă de materii prime corespunzătoare.

Doar o călătorie în China și multe experiențe culinare îți permit să descoperi o varietate de preparate – de la delicii recunoscute la unele care ar putea părea bizare pentru unii. Printre acestea: șarpe, meduze și, bineînțeles, limbi de rață.

Ultimele sunt considerate o delicatesă în China și sunt adesea servite ca aperitiv la banchete și evenimente importante, precum Anul Nou Chinezesc. În cultura asiatică, limbile de rață sunt asociate cu prosperitatea și abundența, iar pe lângă simbolism, sunt apreciate pentru beneficiile lor nutritive – fiind bogate în proteine, vitamine și acizi grași Omega-3. Cine ar fi crezut că acest organ poate avea atâtea calități?

Rața – un ingredient valorificat în întregime

În China, la fel cum noi valorificăm fiecare bucățică din porc, localnicii folosesc fiecare componentă a raței ( în chineză). Creșterea acestei păsări în ferme datează de peste 4.000 de ani, datorită avantajelor sale față de alte păsări domestice: crește rapid, necesită mai puțină hrană și produce mai multe ouă decât gâsca, de exemplu.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


În ceea ce privește prepararea limbilor de rață, acestea sunt extrem de versatile. Pot fi gătite la aburi, apoi servite cu sos de soia; marinate și prăjite, pentru a obține o textură crocantă; date cu baaiț, după metoda celebrei rațe Peking; adăugate în tocănițe picante, cum se face în provincia Sichuan.

În China, popularitatea acestui preparat este atât de mare încât există chiar și chipsuri cu aromă de limbă de rață.

Cum arată și cum se consumă?

Limbile de rață sunt subțiri și alungite, având aproximativ 5 cm lungime. Au un cartilaj în formă de „Y” care, uneori, este îndepărtat înainte de gătire, dar alteori este lăsat pentru a facilita consumul direct cu mâna.

Atunci când sunt prăjite, exteriorul devine crocant, iar interiorul rămâne moale și suculent – cu condiția să nu fie gătite excesiv. Bucătarii chinezi recomandă prăjirea la foc mic, cu o cantitate redusă de ulei.

La capitolul gust, părerile sunt împărțite: unii spun că seamănă cu vânatul, având o ușoară dulceață, în timp ce alții consideră că pur și simplu are gust de carne de rață. De obicei, sunt servite cu diverse sosuri, care uneori maschează aroma naturală.

Concluzia este însă clară: se consumă aproape la fel ca semințele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *