LEGUMELE ROMÂNEȘTI AJUNG LA LONDRA! Un kilogram de roșii din Oltenia este vândut de distribuitori cu peste 2 lire sterline; află din articol care este prețul pentru clienții finali

Încă 1.500 de euro pentru cultivatorii de tomate și de usturoi! Motivul invocat de Ministerul Agriculturii? Au crescut costurile de producție din cauza războiului din Ucraina Încă 1.500 de euro pentru cultivatorii de tomate și de usturoi! Motivul invocat de Ministerul Agriculturii? Au crescut costurile de producție din cauza războiului din Ucraina

Prezența unei comunități mari de români în Londra și în alte zone ale Marii Britanii a motivat și a pus în mișcare un foarte interesant comerț cu legume românești, provenite din marile bazine legumicole ale țării. 

Legumele sunt cumpărate din țară, de la fermierii români, cu prețul de 3 sau 4 lei/kg și transportate cu camioanele, uneori cu microbuze pentru mărfuri, așa-numitele dubițe, dincolo de Canalul Mânecii. 

Acolo, sunt active firme românești de distribuție care livrează, la cerere, fructe și legume românești rețelelor de magazine de tip cash&carry, deținute de patroni români, dar și de patroni turci, lituanieni și chiar englezi.

Un kilogram de roșii este livrat de distribuitorii activi în Marea Britanie cu prețul de 2,29 lire sterline. Un kilogram de castraveți românești pleacă spre magazinul de cartier cu prețul de 1,79 lire sterline, în timp ce ardeiul gras galben are prețul de livrare către magazin de 2,25 lire sterline. Dovleceii calitatea I, 1,28 lire sterline/kg, iar varza albă 0,85 lire sterline. ( 1 liră sterlină = 5,7 lei )

La cumpărătorul final, prețul ajunge la 4,5 lire sterline/kg.

Date publicate de Comisia Europeană arată o creștere anuală a exporturilor de tomate din România pe piața Marii Britanii, chiar dacă aceste cantități rămân aproape nesemnificative: 40 t ( anul comercial 1 octombrie 2021 – septembrie 2022 ); 35 tone, în 2020/2021; 29 t, în 2019/2020; 18 t, 2018/2019; o tonă, 2013/2014. Aceste date ar putea să nu reflecte volumul total de exporturi de tomate pe piața britanică, acesta putând fi mai mare, în realitate.

Exporturile de tomate românești pe piețele terțe sunt oricum foarte scăzute: un vârf atins în 2021/2022, 1750 t, din care 948 t au ajuns în Republica Moldova. În rest, cantități sub 200 t, în cei mai mulți ani. 

Există, așadar, potențial de creștere a exporturilor pe piața Marii Britanii și numai pentru clienții din comunitatea românească, ci și pentru clienți proveniți din alte state est-europene și chiar autohtoni, deși concurența cu furnizorii din statele vestice este dură. 

Încă 1.500 de euro pentru cultivatorii de tomate și de usturoi! Motivul invocat de Ministerul Agriculturii? Au crescut costurile de producție din cauza războiului din Ucraina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *