Islanda autorizează vânătoarea a 128 de balene pentru sezonul 2024 / Cea mai mare parte a cărnii este exportată în Japonia

islanda, vanatoare de balene, balene, carne Baleniere islandeze. (Sursa foto: Wikimedia Commons/Wurzeller)

Islanda, una dintre cele trei ţări din întreaga lume care autorizează vânătoarea de balene, a dat marţi undă verde pentru sezonul 2024 singurei sale companii de profil, Hvalur hf., informează AFP, potrivit Agerpres.

Autorizaţia permite vânarea a 128 de balene rorqual pentru acest sezon, care se întinde între jumătatea lunii iunie şi septembrie, a anunţat Ministerul Pescuitului şi Alimentaţiei, mai puţine decât în sezonul precedent (161).

Această decizie a fost luată pe baza principiului precauţiei şi „reflectă importanţa sporită pe care guvernul o acordă utilizării durabile a resurselor”, a precizat ministerul pe site-ul său.

Anul trecut, Islanda a suspendat vânătoarea de balene timp de două luni, în iunie, după ce un raport comandat de guvern a concluzionat că metodele de vânătoare folosite nu respectă legea privind bunăstarea animalelor.

Guvernul a autorizat apoi reluarea vânătorii la 1 septembrie, cu restricţii asupra metodelor folosite şi cu prezenţa la bord a inspectorilor oficiali, care au filmat fiecare captură de balene.

Condiţiile de vânătoare pentru 2024 rămân aceleaşi ca anul trecut, a declarat pentru presa islandeză ministrul pescuitului şi alimentaţiei, Bjarkey Olsen Gunnarsdóttir.

„Această decizie nu corespunde neapărat poziţiilor mele”, dar “trebuie să urmez legile şi reglementările islandeze”, a adăugat ea.

Islanda, la fel ca Norvegia şi Japonia, continuă să practice vânătoarea de balene în scopuri comerciale, în pofida criticilor acerbe ale ecologiştilor şi ale activiştilor pentru drepturile animalelor.

Cea mai mare parte a cărnii de balenă produsă în Islanda este exportată în Japonia.

Citește și Japonia reia vânătoarea în scopuri comerciale a balenelor cu înotătoare dorsală / Animalul, important în cultura gastronomică niponă

Baleniere islandeze. (Sursa foto: Wikimedia Commons/Wurzeller)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *