Japonia reia vânătoarea în scopuri comerciale a balenelor cu înotătoare dorsală / Animalul, important în cultura gastronomică niponă

japonia, vanatoare, balene, gastronomie Sursa foto: Wikimedia Commons/Aqqa Rosing-Asvid

Japonia va adăuga balena cu înotătoare dorsală, o specie de mari dimensiuni, pe lista cu vieţuitoare marine ce pot fi capturate în scopuri comerciale, a anunţat joi purtătorul de cuvânt al guvernului nipon, Yoshimasa Hayashi, la cinci ani după ieşirea ţării sale dintr-un organism internaţional ce reglementează vânătoarea comercială a mamiferelor marine, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Japonia a reluat vânătoarea de balene în scopuri comerciale în apele sale teritoriale şi în zonele economice exclusive în 2019, după retragerea din Comisia internaţională privind vânătoarea de balene (IWC).

Săptămâna aceasta, Agenţia pentru Pescuit a solicitat dezbaterea publică a unui proiect de revizuire a politicilor sale de control al resurselor acvatice, care ar permite capturarea comercială a balenelor cu înotătoare dorsală.

Guvernul japonez va continua să promoveze vânătoarea de balene şi să ia măsurile diplomatice necesare, a declarat Hayashi într-o conferinţă de presă.

„Balenele reprezintă resurse alimentare importante şi ar trebui utilizate în mod sustenabil, pe baza dovezilor ştiinţifice”, a spus Hayashi, secretar-şef al cabinetului, referindu-se la extinderea capturilor permise pentru a include balenele cu înotătoare dorsală.

„Moştenirea culturii gastronomice tradiţionale din Japonia este, de asemenea, importantă”, a adăugat el.

Anul trecut, Japonia a capturat, în total, 294 de balene Minke, Bryde şi Sei, a declarat Agenţia pentru Pescuit, care limitează în prezent vânătoarea comercială de balene la cele trei specii cu dimensiuni relativ mici.

Consumul de carne de balenă în Japonia a atins apogeul la începutul anilor 1960, însă nu s-a răspândit pe măsură ce alt tip de carne a devenit mai uşor de accesat.

Japonia a atras critici din partea activiştilor de mediu pentru lansarea aşa-numitei vânători de balene în scopuri ştiinţifice în 1987, în condiţiile în care un regulament IWC interzicea vânătoarea de balene în scopuri comerciale.

Australia şi Noua Zeelandă s-au numărat printre ţările care şi-au exprimat dezamăgirea la momentul la care Japonia şi-a anunţat retragerea din IWC, în 2018.

Sursa foto: Wikimedia Commons/Aqqa Rosing-Asvid

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *