Hotărârea de Guvern pentru finanțarea Programului de stimulare a înnoirii Parcului național de tractoare și mașini agricole autopropulsate, publicată în Monitorul Oficial

tractor Sursa foto: Dreamstime

Adoptată de guvern, în ședința din 30 mai 2024, H.G. pentru aprobarea finanțării din Fondul pentru mediu a Programului de stimulare a înnoirii Parcului național de tractoare și mașini agricole autopropulsate a fost publicată în Monitorul Oficial, luni, 10 iunie 2024.

Potrivit art. 1, „se alocă din Fondul pentru mediu, sub formă de finanțare nerambursabilă, suma de 500.000.000 de lei, pentru realizarea acțiunilor multianuale necesare implementării Programului de stimulare a înnoirii Parcului național de tractoare și mașini agricole autopropulsate, derulat prin Administrația Fondului pentru Mediu care are calitate de furnizor de ajutor de stat și de administrator al schemei de ajutor de stat Sprijin în vederea achiziționării de tractoare și mașini agricole autopropulsate”. 

Banii sunt alocați în cadrul Programului  de stimulare a înnoirii Parcului național de tractoare și mașini agricole autopropulsate, derulat prin Administrația Fondului pentru Mediu care are calitate de furnizor de ajutor de stat și de administrator al schemei de ajutor de stat „Sprijin în vederea achiziționării de tractoare și mașini agricole autopropulsate”.

În cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului național de tractoare și mașini agricole autopropulsate se finanțează proiecte pentru protecția mediului, constând în achiziționarea tractoarelor și mașinilor agricole autopropulsate, inclusiv a accesoriilor agricole aferente, noi, mai puțin poluante.

Schema de ajutor de stat de 500.000.000 de lei va fi aprobată prin ordin al ministrului mediului, apelor și pădurilor, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, și se aplică în baza Regulamentului (UE) 2022/2.472 al Comisiei din 14 decembrie 2022 de declarare a anumitor categorii de ajutoare în sectoarele agricol și forestier și în zonele rurale ca fiind compatibile cu piața internă, în aplicarea articolelor 107 și 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

Citește și Fermierii le cer producătorilor de utilaje agricole să nu crească preţurile, după aprobarea programului Rabla pentru tractoare / Cel puţin 35% dintre fermieri riscă să intre în insolvenţă anul acesta

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *