În Parcul Regina Maria din Timișoara, la cea de-a opta ediție a festivalului „Launmomentdat în parc”, printre food-truckuri colorate și remorci reinventate pentru pofticioși, și-a făcut apariția o prezență neașteptată: un microbuz retro, Volkswagen Transporter, care ascunde în interior o micro cafenea cu poveste.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
„Caffee Beet Win” e numele său, iar ce sare imediat în ochi e faptul că poartă număr de înmatriculare din Republica Moldova. De ce? Ne-a lămurit chiar Daniela Agachi, o tânără basarabeancă, studentă la Drept, care în vara asta a schimbat codurile juridice pe boabe de cafea.
„Mașina asta are aproape 40. A fost ambulanță în Moldova, iar actualul proprietar, un tânăr de la noi, a cumpărat-o, a adus-o în Timișoara și a investit mulți bani ca să o transforme în cafenea. A avut și ghinioane – odată i-au furat espressorul, care costa 5.000 de euro. Au descuiat, au intrat și l-au luat pur și simplu”, povestește Daniela.

Proprietarul basarabean, absolvent de master la Universitatea de Vest din Timișoara, e acum în Statele Unite, cu un program Work and Travel. De o săptămână a ajuns acolo și va sta până în septembrie. Cafeneaua a rămas pe mâinile Danielei, care spune că e la primul job.
„Ne-am cunoscut aici, în Timișoara. Mi-a zis că vrea să-mi arate unde se bea cafea bună în oraș. Așa am ajuns aici și, dintr-o glumă, m-a întrebat dacă rămân vara. I-am spus că da, iar el mi-a spus direct: «O să lucrezi aici». Și uite-mă! E primul meu job, aici am învățat să fac cafea și îmi place foarte tare”, spune ea, cu zâmbetul larg.

Dar microbuzul-cafenea nu e chiar ușor de stăpânit. E bătrân, are hachițele lui, iar șofer e tot Daniela.
„Are probleme mai ales în viteza a doua, trebuie să o ții, uneori se accelerează singură. Dar mă descurc, am experiență pe mașini mari. Avem un loc fix unde stăm, oamenii ne știu din curtea de la «Altfel». Mergem și la evenimente – dacă ne invită, dacă ni le alegem – ne mai arătăm lumii. Facem și nunți. Din păcate, nu pot garanta că mașina iese din Timișoara. E într-o stare ok, pornește, merge, dar nu pe distanțe exagerate”, mai adaugă Daniela.

Iar dacă ajungi la microbuzul moldovenesc, nu te aștepta doar la espresso, Americano, cappuccino, Flat White sau latte. Găsești și limonadă, fresh de portocale, ceaiuri, sucuri la doză și chiar ciocolată caldă.








eu evit cafenelele pe roti. de unde iau apa pentru cafea? ca doar nu au conducta cu apa filtrata. vin cu bidoane refolosibile pe care le umplu nustiu unde si pe care le pastreaza nustiu cum. mai bine te duci la un restaurant unde e apa filtrata, ospatarii au unde sa se spele pe maini (teoretic).