Pastele de vineri seara. Farfalle cu ciuperci și broccoli, cu sau fără bacon. Le putem adăuga și boabe de fasole sau năut din conservă, dar nu numai. Mai multe rețete în una

farfalle cu ciuperci si broccoli reteta de paste cu ciuperci paste cu ciuperci si broccoli paste vegane reteta de paste de post pastele de vineri seara retete cu broccoli foto: freepik.com

Ciupercile alături de broccoli reprezintă una dintre cele mai plăcute și interesante combinații vegetale ale toamnei. Și extrem de rapidă, ideală pentru vineri seara, cu bateriile la minin. Ciupercile în general pot fi văzute ca un adaos atunci când restul ingredientelor nu este foarte invitant și apetisant.

Combinația în sine poate fi folosită pentru a prepara un sos pentru paste, la care mai putem adăuga și alte ingrediente, în funcție de dietă. Dacă nu ținem să mâncăm de post, un strop de bacon, fără a exagera, îi potențează gustul. Dacă ținem la post, le mai putem adăuga, în funcție de preferințele personale, boabe de fasole sau de năut din conservă. Și mai există și o a treia cale, în afară de bacon sau boabe de leguminoase: fileuri de anșoa sau de hamsii tăiate mărunt. Adaugă multă sapiditate și sunt în sine un aliment sănătos și recomandat.

În oricare combinație ar fi, pastele de tip farfalle cu ciuperci și broccoli sunt un preparat ideal, pentru că avem toate tipurile de macronutrienți la un loc: carbohidrați, proteine vegetale din ciuperci, fibre, vitamine și alți micronutrienți din broccoli. Iar adaosurile, fie de bacon, fie de leguminoase, înseamnă un plus de proteine, cu condiția să nu exagerăm cu cantitatea de bacon, ci să o folosim ca un adaos pentru gust.

Vezi detalii

Ingrediente pentru 4 porții

350 g paste scurte tip farfalle, fusilli, penne sau altele

1 broccoli

300 g ciuperci champignon sau mix, chiar congelate

100 g cuburi de bacon/fasole prefiartă/năut

1 bulb de usturoi

sare, piper, ulei

pătrunjel, fulgi de ardei iute, opțional

Procedeu

Lucrăm în aceeași tigaie, în doi timpi, întăi ciupercile, apoi broccoli, apoi le unim între ele și în final cu pastele.

Se sotează într-o tigaie antiaderentă mare ciupercile în puțin ulei în care am adăugat și un bulb de usturoi tăiat în jumătate.

Se ridică focul la nivel mediu, amestecând, până când din ciuperci se evaporă lichidul și încep să se rumenească puțin. Sunt suficiente circa 7-8 minute, la aceste cantități. Usturoil se elimină dar dacă cineva preferă să îl păstreze e invitat să o facă.

Dăm deoparte într-o farfurie ciupercile și în aceeași tigaie sotăm și buchețelele de broccoli, pe care le facem cât mai mici. Eventual, adăugăm încă un strop de ulei.

Sunt suficiente circa 10 minute, foc mediu spre mare, timp în care amestecăm des.

Dacă vrem și bacon, cuburile le sotăm înainte să gătim ciupercile: le adăugâm peste cuburile de bacon, dar după ce s-au rumenit puțin în ulei. Dacă vrem boabe de fasole sau năut, procedăm similar – sunt mai plăcute dacă le rumenim puțin la început. La fel și dacă folosim fileuri de hamsii sau anșoa, le adăugăm la început.

Odată broccoli gata – când devin moi dar nu trebuie să înceapă să se sfărâme, completăm cu ciupercile date deoparte, cu sau fără bacon sau leguminoase.

Amalgamăm preț de un minut și sosul e gata.

Adăugăm peste el pastele fierte separat și scurse.

Servim porțiile de farfalle cu ciuperci și broccoli calde, aromatizate cu pătrunjel proaspăt și eventual fulgi de ardei iute. Unii adaugă și parmezan ras deasupra dar nu e deloc musai.

Notă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *