Cum te pot ajuta fulgii de ovăz să slăbești / “Oatzempic”, o tendință virală de pe TikTok, îi promovează ca fiind un truc pentru pierderea în greutate / Care este părerea experților

cereale, mic dejun Sursa foto: pixabay.com

Pe TikTok, o femeie amestecă o jumătate de cană de fulgi de ovăz cu o cană de apă și cu sucul de la o jumătate de lămâie. Ea își forțează un zâmbet și apoi ia cu ezitare o înghițitură. “Asta”, spune ea, “este dezgustător”. Băutura nu este menită să aibă un gust bun; se presupune că este un truc pentru pierderea în greutate, scrie The New York Times.

Beți-o în fiecare zi, susțin unii influenceri de pe rețelele de socializare, și puteți pierde un număr impresionant de 40 de kilograme în două luni. “Oatzempic”, așa cum se numește, este o referire la medicamentul pentru diabet Ozempic, care aparține unei clase de medicamente care au crescut în popularitate pentru capacitatea lor remarcabilă de a ajuta oamenii să piardă în greutate. Acesta se află “pe urmele” acestor medicamente, a declarat Colleen Tewksbury, profesor asistent în știința nutriției la Universitatea din Pennsylvania.

Dar, în timp ce ovăzul este cu siguranță nutritiv, “nu există nimic magic” în legătură cu el pentru pierderea în greutate, a declarat Emily Haller, dietetician în cadrul programului de medicină a stilului de viață de la Trinity Health Ann Arbor din Michigan.

Ce pot face fulgii de ovăz pentru sănătatea ta?

Ovăzul este o sursă bună de fibre solubile, în special un tip numit beta-glucan, care s-a demonstrat că scade nivelul colesterolului din sânge și reduce vârfurile de zahăr din sânge după mese, a spus doamna Haller.

În general, consumul suficient de fibre poate reduce, de asemenea, riscul de a dezvolta boli de inimă și anumite tipuri de cancer, precum și de a susține un intestin sănătos și obiceiuri intestinale regulate, a adăugat ea.

O jumătate de ceașcă de fulgi de ovăz conține aproximativ patru grame de fibre; orientările nutriționale recomandă ca adulții să consume cel puțin 21 până la 38 de grame pe zi.

Alimentele bogate în fibre durează, de asemenea, mai mult timp pentru a digera decât alimentele cu conținut scăzut de fibre și pot încetini mișcarea alimentelor prin intestin, ceea ce vă poate ajuta să vă simțiți mai plin și mai satisfăcut pentru mai mult timp, a spus Emily Haller.

Poate o băutură de fulgi de ovăz amestecată să vă ajute să pierdeți în greutate?

Unele cercetări sugerează că adăugarea de fulgi ovăz în dieta dvs. poate fi asociată cu o cantitate mică de pierdere în greutate, poate pentru că ne ajută să ne simțim sătui. Dar nu toate studiile au constatat acest lucru, a spus dr. Tewksbury, adăugând că nu avea cunoștință de nicio cercetare care să testeze în mod specific fulgii de ovăzul amestecați cu apă. De asemenea, nu există nicio dovadă că sucul de lămâie poate ajuta la pierderea în greutate.

Dacă oamenii pierd cantități semnificative de greutate cu “Oatzempic”, este probabil pentru că îl folosesc pentru a înlocui o masă mai calorică, a declarat dr. Melanie Jay, cercetător în domeniul obezității la N.Y.U. Langone Health.

O jumătate de ceașcă de fulgi de ovăz are aproximativ 150 de calorii; dacă consumați asta în locul unui mic dejun mai caloric – un sandviș cu ouă și cârnați pe un biscuit poate avea peste 500 de calorii, de exemplu – probabil că veți pierde în greutate, a spus ea. Este similar cu înlocuirea unei mese cu ceva de genul unui shake de slăbit sau a unui baton, care poate fi eficient pentru pierderea în greutate, cel puțin pe termen scurt, a spus ea.

Dar fulgii de ovăz amestecați cu apă și suc de lămâie “nu reprezintă o masă echilibrată”, a spus Emily Haller. Un bol de fulgi de ovăz, poate servit cu lapte, unt de nuci, fructe și semințe, “ar fi un mic dejun mai echilibrat și mai sățios”, a spus ea.

Consumul de suficiente proteine este deosebit de important dacă pierdeți în greutate, a spus dr. Jay, pentru a vă ajuta să evitați să pierdeți prea mult mușchi. O jumătate de cană de fulgi de ovăz are aproximativ patru grame.

Utilizarea shake-ului “Oatzempic” pentru a pierde în greutate este, de asemenea, probabil nesustenabilă, a spus dr. Jay. “Dacă vă întoarceți la ceea ce mâncați înainte, veți lua greutatea înapoi”, a spus ea.

Mulți dintre pacienții cu obezitate ai dr. Jay “au pierdut sute de kilograme în timpul vieții lor” prin diete de modă și metode similare cu “Oatzempic”, a spus ea. Dar greutatea revine adesea pentru că organismul lor răspunde cu un metabolism încetinit și mai multă foame, a spus ea.

“Urcușul și coborâșul, urcușul și coborâșul” care poate veni odată cu încercarea de a încerca trucuri la modă pentru pierderea în greutate poate fi descurajant, a adăugat ea.

Iar pentru unii oameni, dietele la modă pot duce la o “obsesie nesănătoasă” cu o pierdere în greutate nerealistă și la o relație negativă cu mâncarea, a spus Emily Haller.

Sunt fulgii de ovăz ceva asemănător cu Ozempic?

“Ovăzul nu este Ozempic”, a spus ea. “Nici măcar pe aproape”.

Medicamentele pentru pierderea în greutate sunt “atât de solicitate” pentru că sunt eficiente, a spus dr. Tewksbury. “Este aproape de un optimism incredibil să te aștepți la același efect de la fulgii de ovăz sau de la ovăz”.

Medicamentele funcționează în parte prin imitarea unui hormon numit GLP-1, pe care corpul dumneavoastră îl eliberează după ce mâncați. Hormonul încetinește mișcarea alimentelor prin intestin și semnalează creierului starea de sațietate. Dar, a spus dr. Jay, cantitatea de GLP-1 pe care o eliberați după ce mâncați ovăz sau orice alt aliment este mult mai mică și nu este nici pe departe la fel de durabilă ca cea furnizată de medicamente.

În mai multe studii, cercetătorii au măsurat nivelul de GLP-1 din sânge după ce oamenii au consumat pâine de ovăz sau de grâu, sau un mic dejun cu sau fără adaos de pudră de ovăz, și au constatat că ovăzul nu a crescut nivelul de GLP-1 mai mult decât celelalte alimente. Nebunia “Oatzempic” este “doar o altă tendință”, a spus Emily Haller. “Așa face internetul”. Și, a adăugat ea, popularitatea băuturii va fi probabil “de foarte scurtă durată”.

Sursa foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *