Nu este vorba despre oul poșat/poché. E pur și simplu un ou făcut în tigaie cu foarte puțină apă. Ca și cum am pune ulei, dar în locul lui folosim apa. Tehnica de gătire e aceeași, diferă doar lichidul. Firește, înlocuid uleiul cu apa rezultă un ou cu mult mai puține calorii, dar diferit la gust de oul fiert sau poșat. Și care, dacă vrem, ne dă și puțin iluzia că ar fi clasicul ou în tigaie.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Oul în apă este cea mai ușoară și rapidă modalitate de a găti ouăle fără grăsimi, venind astfel în sprijinul dietei dar și al digestiei. Apa înlocuiește în acest caz uleiul sau untul, permițând totuși oului să se gătească uniform și să nu se ardă, cum s-ar întâmpla dacă l-am adăuga în tigaie fără niciun fel de lichid.
Pentru a-l prepara e nevoie de o simplă tigaie antiaderentă cu capac. Ideal este să gătim câte un singur ou sau, la limită, două deodată, dar nu mai mult. Riscă să se rupă dacă le îngrămădim la un loc.
Ingrediente
-
1 ou
-
aproximativ 100 ml de apă
-
sare, după gust
-
piper, după gust
Procedeu
Adăugăm întâi de toate apa în tigaie. Aceasta trebuie să acopere întreaga suprafață a tigăii, într-un strat de câțiva milimetri, dar fără să acopere oul după ce îl adăugăm. Cantitatea potrivită de apă este secretul acestei metode de a prepara dietetic ouăle: nici prea multă, nici prea puțină.
Aducem apa la punctul de fierbere. Spargem oul și cu atenție dăm drumul oului în tigaie. Acoperim cu capac și lăsăm să fiarbă timp de câteva minute, circa 2-3, la foc cât mai mic.
Spre final ridicăm capacul și lăsăm apa să se evapore, până când oul este gătit după preferința personală – ideal, cu gălbenușul încă moale.
Îl luăm ușor din tigaie cu o paletă din plastic și îl așezăm cu grijă pe o farfurie sau pe o felie de pâine.
Potrivim de sare și piper și e gata. Îl putem servi alături de brânzeturi, legume și pâine, într-un fel de mic dejun ideal.