Când spunem dovleac în gastronomia românească ne ducem imediat cu gândul la dovleacul copt în cuptor sau la plăcinta de dovleac. Și în general îl asociem cu gustul dulce. Însă acest aliment prin excelență al toamnei – în civilizația agricolă din trecut făcea parte dintre rezervele importante pentru iarnă – constituie un ingredient extrem de versatil pentru foarte multe tipuri de preparate. Merită un întreg articol dovleacul, la cât este de interesant ca ingredient.
De la aperitive la feluri principale și desert, este comparabil cu cartofii ca modalități de utilizare – dacă ne gândim cam ce putem face cu cartofii, avem din start un răspuns parțial legat de cum putem folosi dovlecii, în afară de simpla plăcintă. Cu avantajul că aceștia pot reprezenta un ingrediente de bază și în rețetele dulci, spre deosebire de cartofi.
Totodată, dincolo de versatilitatea sa extremă, este un aliment vegetal foarte recomandat de nutriționiști: 100 de grame de dovleac înseamnă puțin peste 20 kcal, în funcție de varietate. Și deși este dulce, nu este foarte bogat în carbohidrați, conține undeva în jur de 3,5 g de la 100g de produs, conform surselor științifice. În plus, conține betacaroten, un precursor al vitaminei A, benefic pentru sănătatea ochilor și a pielii, în principal. Și conține și multe fibre, foarte utile pentru digestie. Nutriționiștii indică pentru o porție o cantitate de 200-250g în stare crudă.
Combinații cu dovleac, dincolo de cele dulci
În afară de diferitele combinații cu dovleac dulci, acesta merge foarte bine în combinație cu brânzeturile relativ maturate, relativ sărate, care să reechilibreze gustul său dulceag. Din același motiv, se combină foarte bine și cu preparatele din carne, chiar cele ușor afumate: cu cârnați, cu bacon, cu prosciutto sau jamon. Dar merge foarte bine și cu carne de pui proaspătă. Merge mai puțin cu pește dar merge este foarte potrivit în combinații cu leguminoase. Se poate combina cu oricare dintre ele, fasole, linte, năut, mazăre.
Poate fi însă unul dintre ingredientele principale în aproape orice combinație cu legumele toamnei sau toate rădăcinoasele iernii: conopidă, broccoli, praz, cartofi, varză, ceapă, morcovi, țelină etc. Dar se reechilibrează foarte bine și alături de ciuperci, oricare dintre ele, creând un mix dulce-sărat ideal.
Dovleacul poate fi folosit sub diferite forme și în diferite combinații și alături de paste sau orez sau alte cereale. Cu mențiunea că vorbim de două alimente care conțin carbohidrați, deci atenție la indicele glicemic total.
Aperitive cu dovleac
Dincolo de toate posibilele combinații cu dovleac, el poate reprezenta în sine un aperitiv, de unul singur: bastonașe de dovleac cu paprika sau piper sau rozmarin, stropite cu ulei și coapte în cuptor. Tăiați similar cu cartofii prăjiți. Dar îi putem folosi exact ca și cartofii, nu neapărat prăjiți în baie de ulei, ci la air fryer, mai sănătos. Simpli sau condimentați ca și bastonașele la cuptor.
Dar feliile de dovleac se pot găti și pane, precum dovleceii, cu condiția să le tăiem foarte subțiri, nu mai groase de 2-3 mm și nu neapărat felii întregi, ci de câțiva centimetri latura. Se trec succesiv prin puțină făină, ou, pesmet, și se prăjesc în baie de ulei – dacă executăm corect operațiunea nici nu absorb mult ulei, nici nu trebuie să încălzim uleiul la temperaturi care pot fi problematice.
O altă idee de aperitiv, în afară de clasicul, deja, hummus de dovleac, sunt feliile de dovleac gătite ca niște mini pizza: se taie groase de circa 1 cm, se coc întâi circa 10 minute într-o tavă în cuptor, se scot și se completează cu sos de roșii pentru pizza, mozzarella sau alte brânzeturi și se mai coc alte circa 5 minute.
Dar din cuburi mici sotate rapid în tigaie și completate cu puțin bacon putem crea și niște bruschette interesante și rapid de preparat. Sau, putem înlocui cuburile de bacon cu orice brânză – ideal blue cheese, feta, brie, chiar cașcaval afumat ras. Aceleași tipuri de combinații se pot folosi într-o tartă sărată de tip quiche, din aluat fraged sau aluat foietaj sau chiar aluat rapid.
Supe și salate cu dovleac
Ideea cea mai simplă și ușor de realizat dacă vrem o supă este aceea de supă cremă de dovleac – poate fi și cu un adaos de cartofi, sau poate fi pur și simplu o supă vegetală din dovleac, ceapă, conopidă, ciuperci, linte sau fasole, paste pentru supă.
Dar din combinații de dovleac copt putem prepara și diferite salate de iarnă, ca prim fel alternativ la supă. De exemplu, peste un mix de salată verde, putem adăuga felii de dovleac copt, felii de mere, câteva nuci și un fel de brânză la alegere: telemea, cașcaval, feta sau parmezan, stropite cu ulei și puțin oțet balsamic. Sau rucola, dovleac, feta și boabe de rodie.
Feluri principale cu dovleac
Se pretează extraordinar de bine în orice combinație de legume gratinate, cu sau fără adaosuri de brânzeturi, ca fel în sine sau ca garnitură. Dar merge foarte bine și în combinații de mâncare scăzută, alături, de exemplu, de fasole – o combinație mai multe decât tradițională, în gastronomia italiană.
Însă poate fi un ingredient ideal în combinație cu brânzeturi sau preparate din carne pentru paste sau în multe rețete de risotto. Și nu numai din carne, dovleacul este și parte a unor combinații vegetale sau chiar strict de post: cu ciuperci, cu castane, cu nuci. Dar poate intra și direct în compoziția aluatului de paste sau de gnocchi italieni, un fel de gâluște care fac parte tot din categoria pastelor, la fel ca și gnocchi de cartofi.
Dar cuburile de dovleac se pot și găti în tigaie cu puțin ulei, pe post de garnitură la un fel de carne sau alături de brânzeturi sau ouă, simple sau în combinație cu cartofii. Tot pe post de garnitură, dar pot fi și simple aperitive sau gustări sunt și așa numitele fritters -combinații cu dovleac ras, brânzeturi, ou, arome.
Deserturi cu dovleac
Dincolo de faptul că în orice tip de aluat dospit, dulce sau nu, putem adăuga și o parte de dovleac copt sau fiert și răcit, combinațiile pentru desert în care poate intra dovleacul sunt și ele nenumărate: cu nucșoară și scorțișoară, cu lămâie sau portocală, cu ciocolată sau vanilie, cu nuci sau migdale sau nucă de cocos, cu rhum sau pudră de roșcove.
Se poate adăuga dovleac la clătite sau pancakes, la un aluat de gogoși sau la orice compoziții de creme și budinci, cum ar fi crema de zahăr ars.