Cele 4 lucruri pe care le fac gastroenterologii pentru a avea scaune regulate

gastroenterologi, scaune, sfaturi, constipatie Sursa foto: Sergiomonti | Dreamstime.com

Constipația este o problemă frecventă, care se agravează pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. Aproximativ 16% dintre adulți și 33% dintre persoanele în vârstă de 60 de ani și peste se confruntă cu această problemă, definită ca având trei sau mai puține mișcări intestinale pe săptămână.

Constipația cronică poate duce la complicații precum hemoroizi, fisuri anale și prolaps rectal. Pentru a rămâne regulat, gastroenterologii cu care a discutat publicația Huffington Post recomandă patru practici cheie:

1. Menținerea unor ore de masă și perioade de odihnă consecvente: Programele regulate de masă și perioadele de odihnă ajută la reglarea mișcărilor intestinale. Dr. Harmony Allison, gastroenterolog la Tufts Medical Center, subliniază importanța unui ritm consecvent în alimentație și odihnă, deoarece ritmul natural al mișcărilor intestinale ale organismului urmează de obicei mesele și perioadele de odihnă.

2. Consumați alimente bogate în fibre: Fibrele sunt esențiale pentru a avea scaun regulat. Dr. Supriya Rao, de la Lowell General Hospital, subliniază importanța consumului de alimente pe bază de plante, cum ar fi fructe, legume și cereale, pentru a satisface nevoile zilnice de fibre. Fibrele absorb apa, adăugând volum scaunelor și făcându-le mai ușor de eliminat. Se recomandă consumul zilnic a 25-30 de grame de fibre din alimente integrale, care furnizează atât fibre solubile, cât și insolubile.

Fibrele solubile, găsite în alimente precum psyllium, și fibrele insolubile, găsite în fructe și legume, sunt ambele necesare pentru sănătatea digestivă.

3. Beți multă apă: Hidratarea este crucială pentru reducerea constipației. Dr. Steven Batash, proprietarul Batash Endoscopic Weight Loss, sfătuiește să se bea zilnic până la doi litri de apă pe zi. Hidratarea adecvată ajută la înmuierea scaunelor și promovează mișcările intestinale regulate.

4. Faceți exerciții fizice în mod regulat: Activitatea fizică stimulează peristaltismul intestinal, ajutând la regularitatea intestinelor. Dr. Tarun Sharma, gastroenterolog din New Jersey, sugerează exerciții moderate de două până la trei ori pe săptămână timp de 30 până la 45 de minute.

În timp ce aceste practici pot ajuta, cei care se confruntă cu constipație cronică ar trebui să consulte un medic pentru sfaturi personalizate și potențiale planuri de tratament de la specialiști precum gastroenterologi sau nutriționiști.

Sursa foto: Sergiomonti | Dreamstime.com

Citește și Un neurocercetător împărtășește 3 alimente pe care ar trebui să le consumați pentru a crește noi celule cerebrale și a stimula sănătatea cognitivă peste 50 de ani: „Oferă creierului materia primă”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *