Ce sunt „proteinele slabe” și din ce alimente le poți obține

proteine slabe, alimente, nutritionist, peste

Recomandările de a mânca „proteine slabe” vin din toate direcțiile în aceste zile. Dar ce înseamnă asta, mai exact?

Cu siguranță, când ne gândim la „slab” ne gândim la „cu conținut scăzut de grăsimi”. Dar, în realitate, „proteine slabe” este o descriere stângace pentru „surse sănătoase de proteine”, potrivit nutriționistului și dieteticianului Carrie Dennett, care scrie pentru The Seattle Times. Asta se întâmplă în parte deoarece nu toate grăsimile alimentare sunt create în mod egal.

Sursele de proteine „slabe” sunt relativ sărace în grăsimi saturate – unele nu au deloc grăsimi saturate -, deoarece acestea contribuie la un nivel ridicat de colesterol și, în exces, pot contribui, de asemenea, la apariția inflamației cronice.

Surse de proteine slabe:

Leguminoase și nuci. Cele mai slabe surse de proteine sunt leguminoasele – de exemplu fasolea și lintea -, în timp ce nucile conțin proteine plus fibre și grăsimi sănătoase. Conținutul de proteine din fasole sau linte gătite este în medie de aproximativ 6 grame pe jumătatea de cană de fasole sau linte gătită. Tofu este de asemenea o sursă de proteine slabe. O porție de 85 de grame de tofu conține aproximativ 7-9 grame de proteine.

Pește. Peștele ar putea părea una dintre cele mai contraintuitive surse de proteine slabe, deoarece „peștele gras” este bogat în acizi grași omega-3, potrivit lui Dennett. Totuși, grăsimile omega-3 sunt polinesaturate și s-a demonstrat că reduc riscul de boli cardiovasculare, inclusiv atac de cord și accident vascular cerebral. Exemple de surse sunt somonul, macroul, păstrăvul, heringul, sardinele sau alți pești cu carne albă. Peștele conține, în general, 17-24 de grame de proteine la o porție de 100 de grame.

Păsări de curte. Pieptul de pui și de curcan fără piele sunt cele mai slabe tipuri de carne din categoria păsări de curte. Carnea mai întunecată de pe picior și coapsă este în mod natural mai bogată în grăsimi. Carnea de piept de pui are 31 de grame de proteine la o porție de 100 de grame.

Lactate și ouă. Lactatele degresate sunt în mod evident „slabe”, dar ouăle și produsele lactate sunt bune și ele, în ciuda faptului că includ grăsimi saturate. Ouăle sunt o sursă bogată de proteine – un ou conținând aproximativ 6,25 grame. În ceea ce privește lactatele care nu sunt degresate, cercetările arată că grăsimile saturate din lactate nu prezintă aceleași probleme de sănătate ca și grăsimile saturate din carne. O cană de lapte, o porție de iaurt grecesc sau 30 de grame de brânză tare conțin 7-8 grame de proteine.

Carne de vită și de porc. Acestea sunt, de asemenea, surse bune de proteine slabe. Puteți îndepărta sau pur și simplu nu mânca grăsimea vizibilă de pe unele bucăți sau puteți alege din start produse „slabe”. Atunci când cumpărați carne tocată de vită, căutați produse cu cel puțin 90% carne slabă – 93% sau 95% este chiar mai bine. Printre cele mai slabe bucăți de carne de porc se află mușchiul, mușchiul file sau șunca. O porție de 100 de grame de carne de vită sau de porc conține aproximativ 26 de grame de proteine.

Sursa foto: Pexels/Leeloo The First

Citește și: 5 fructe cu conținut mai ridicat de proteine, care te ajută să slăbești / Jackfruit este o „mină de aur” nutritivă, iar altul e un „superstar” al rețelelor sociale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *