Mâncarea condimentată este delicioasă, dar este sănătoasă? Experții explică, potrivit today.com, ce efecte au alimentele condimentate asupra organismului, ce beneficii și riscuri aduc și când gustul iute devine prea iute.
Mâncarea condimentată poate transforma orice masă într-o experiență senzorială – poate crea plăcere sau durere. În timp ce unora le plac preparatele iuți, pentru alții aceste condiment pot strica o masa. Toleranța fiecăruia la iute este diferită.
Ce efecte are mâncarea picantă
Ceea ce dă alimentelor picante acea senzație de arsură „fierbinte” este un compus chimic numit capsaicină, spune dr. Rabia de Latour, gastroenterolog certificat la NYU Langone Health. Capsaicina este o componentă principală a ardeilor iuți cum ar fi cayenne, serrano și habanero.
Ardeii diferiți conțin concentrații diferite de capsaicină, care este măsurată folosind scara Scoville, spune dr. Paul Terry, profesor de epidemiologie la Centrul Medical al Universității din Tennessee. Cu cât un ardei sau un aliment este mai picant, cu atât este mai sus evaluat pe scara Scoville, care este înregistrată în unități de căldură Scoville (SHU).
Un ardei jalapeño tipic, de exemplu, este în jur de 5.000 de SHU, în timp ce un ardei Carolina Reaper poate avea peste 1,5 milioane de SHU.
Mâncarea picantă poate crește ritmul cardiac și poate irita stomacul
Când mănânci alimente picante, capsaicina se leagă de receptorii din gură și de pe limbă numiți TRPV1, spune Terry. „Acestea trimit semnale de durere către creier”, adaugă el. Din punct de vedere tehnic, condimentul, în funcție de concentrația sa, este doar o senzație dureroasă, nu o aromă sau un gust.
Acești receptori percep, de asemenea, temperatura și căldura, așa că substanța numită capsaicină păcălește corpul făcându-l să simtă că se supraîncălzește, conform specialiștilor de la Clinicii Cleveland. Poate exista o ușoară creștere a temperaturii corpului și a ritmului cardiac. Ca urmare, organismul poate încerca să se răcească singur, motiv pentru care poți să te înroșești sau să începi să transpiri în timp ce mănânci alimente picante.
Capsaicina poate irita, de asemenea, membranele care căptușesc nasul, ceea ce poate provoca curgerea nasului sau lăcrimarea ochilor. Odată ingerată, capsaicina intră în tractul digestiv și poate irita esofagul sau stomacul. Acest lucru poate provoca mai multe dureri sau tulburări gastro-intestinale, spune de Latour. În intestin, capsaicina poate accelera digestia.
„Capsaicina poate declanșa, la unii oameni, diareea, pentru că, în intestine, poate accelera motilitatea”, spune de Latour. Pe măsură ce capsaicina se deplasează prin rect și anus, poate provoca o senzație de arsură la ieșire.
Pe lângă experiența fizică, există și o componentă psihologică, adaugă Terry. Oamenii pot simți disconfort sau panică atunci când simt arsura condimentelor. Cu toate acestea, durerea poate declanșa și eliberarea de endorfine, spune Terry. Fluxul acestor substanțe chimice poate crea o senzație de ușurare, plăcere sau euforie.
Mâncarea condimentată este bună pentru tine?
Diferența dintre durere și plăcere, la pachet cu efectele benefice ale capsaicinei, o face cantitatea consumată. „Mâncărurile picante au fost consumate de mii de ani de oameni și nu au cauzat probleme semnificative de sănătate”, spune de Latour.
Mâncarea condimentată poate face parte dintr-o dietă sănătoasă și majoritatea oamenilor o pot mânca în mod regulat, fără probleme. În plus, există cercetări care sugerează că alimentele condimentate pot avea beneficii pentru sănătate – acest lucru se datorează capsaicinei, care are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.
Capsaicina poate avea, de asemenea, efecte antimicrobiene, motiv pentru care este folosită în mod tradițional pentru conservarea alimentelor în locuri cu climă mai caldă, spune Terry.
Cu toate acestea, poate fi dificil să tragem concluzii despre efectele capsaicinei asupra sănătății, deoarece cantitatea de capsaicină și tipul de alimente picante consumate variază în multe studii.
În orice caz, sosul iute adăugat peste junk food nu îl va transforma într-o masă sănătoasă. Dacă doriți să obțineți beneficiile capsaicinei, experții recomandă adăugarea de condimente într-un mod sănătos la o dietă nutritivă formată din proteine, fibre și nutrienți din diferite grupe de alimente.
Beneficiile alimentelor condimentate
„Cu siguranță există beneficii aduse de mâncărurile picante și există unele cercetări care susțin acest lucru”, spune de Latour. Consumul regulat de alimente picante – ca parte a unei diete sănătoase și echilibrate – poate fi util pentru:
- Longevitate
- Sănătatea inimii
- Inflamaţie
- Metabolism
- Sănătatea intestinală
„Există unele date care spun că un consum de alimente picante este asociat cu o viață mai lungă”, spune de Latour. Cercetările au arătat că frecvența de consum a alimentelor picante poate fi asociat cu o rată mai scăzută a mortalității.
Un alt beneficiu al alimentelor condimentate este că poate ajuta la îmbunătățirea sănătății inimii și intestinelor, în mare parte datorită efectelor antiinflamatoare ale capsaicinei. Un studiu din 2020 al Asociației Americane a Inimii a arătat că persoanele care mănâncă ardei iute au un risc semnificativ redus de deces din cauza bolilor de inimă și a cancerului.
De asemenea, există unele dovezi că un consum de alimente picante poate ajuta la stimularea într-o anumită măsură a metabolismului. „Pentru persoanele care ar putea avea o motilitate intestinală mai lentă, alimentele picante le pot accelera lucrurile și le pot face normale”, adaugă de Latour. Cu toate acestea, cercetările privind legătura dintre metabolism și capsaicină nu sunt foarte clare.
Riscurile aduse de alimentare picante
În general, mâncarea condimentată este sigură de consumat. „Majoritatea covârșitoare a oamenilor tolerează foarte bine mâncarea condimentată”, spune de Latour. Cu toate acestea, mâncarea condimentată poate fi dăunătoare în funcție de nivelul de condiment, cantitatea consumată și starea de sănătate a unei persoane.
Durerea și efectele secundare neplăcute de la consumul de alimente picante sunt temporare și, de obicei, nu reprezintă un motiv de îngrijorare, notează experții. Cu toate acestea, este posibil ca anumite persoane să fie nevoite să evite alimentele picante.
Consumul de alimente condimentate, în special în cantități mari, poate provoca tulburări gastro-intestinale, arsuri la stomac, reflux acid, vărsături sau diaree. „Stresul gastro-intestinal tinde să fie mai frecvent la persoanele care au sindrom de colon iritabil sau afecțiuni inflamatorii, cum ar fi boala Crohn. Alimentele picante le pot exacerba”, spune de Latour.
Mâncarea condimentată nu provoacă ulcere gastrice, notează experții. „Cu toate acestea, dacă cineva are deja un ulcer și stomacul său încearcă să se vindece, alimentele condimentate pot agrava simptomele”, spune de Latour.
Diareea și senzația de arsură apărute după mâncarea picantă nu sunt plăcute, dar pot fi mai riscante pentru unii. „Dacă cineva are o fisură anală sau o iritare a zonei anale va simți durere”, spune de Latour.
Inhalarea sau aspirarea accidentală a alimentelor condimentate poate declanșa probleme de respirație sau un atac de astm la anumite persoane, notează Terry.
Cum să te răcorești după ce ai mâncat alimente picante
Dacă simțiți arsură după ce ați mâncat alimente picante, există câteva moduri de a încerca să vă răcoriți. Acestea nu includ apa, care va răspândi și mai tare senzația de caldură.
În schimb, optează niște proteine sau grăsimi, care pot acționa ca un tampon împotriva capsaicinei, spune Terry. Încercați aceste alimente pentru ușurarea senzației de arsură adusă de alimentele picante:
- Lapte
- Înghețată
- Iaurt
- Avocado