Câtă kombucha ar trebui să bei în fiecare zi, potrivit unui dietetician / Pentru cine nu este recomandată băutura

kombucha, cata kombucha poti bea zilnic, dietetician, cleveland clinic Sursa foto: G4Food

Printre posibilele efecte pozitive ale consumului de kombucha se numără scăderea nivelului trigliceridelor, pierderea în greutate, reducerea inflamației, întărirea sistemului imunitar și stimularea sănătății intestinului, potrivit Cleveland Clinic.

Poate fi, însă, riscant să bei kombucha? Consumul excesiv ar putea duce la reacții precum dureri de cap, greață, disconfort gastrointestinal sau chiar cetoacidoză (o urgență medicală în care există prea mult acid în sânge), transmite sursa citată.

„Toxicitatea cu plumb este, de asemenea, posibilă dacă kombucha preparată acasă este fermentată în vase de lut sau alte recipiente care eliberează plumb în băutura finală,” avertizează Maxine Smith, dietetician.

Igiena poate fi, de asemenea, o problemă atunci când se prepară acasă kombucha. Băutura poate deveni contaminată dacă este infestată cu fungi nedorite și producție excesivă de drojdie, adaugă ea. Cei care prepară băutura acasă trebuie să fie atenți la culori neobișnuite sau la apariția unui miros care seamănă cu cel de lac de unghii.

„Majoritatea băuturilor ambalate comercial din magazine sunt sigure”, asigură Smith. „Dar dacă ești într-un târg și există o masă cu kombucha, s-ar putea să nu fie neapărat cel mai bun loc de unde să o cumperi”, a adăugat ea

Câtă kombucha este sigur să bei?

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA recomandă consumul a aproximativ 120 ml de kombucha pe zi, pentru a nu apărea „efecte adverse la persoanele sănătoase.”

Majoritatea sticlelor vândute în magazine conțin cantități mai mari. Dacă ești nou în consumul de kombucha, este mai bine să începi cu cantități mai mici.

Limitarea mărimii porției va ajuta, de asemenea, la menținerea sub control a zaharurilor adăugate, notează Smith. Verifică eticheta nutrițională pentru conținutul de „zahăr adăugat”, ținând cont că 4 grame de zahăr adăugat echivalează cu 1 linguriță de zahăr.

Ar trebui cineva să evite kombucha?

Dacă ești gravidă sau ai un sistem imunitar compromis, probabil este mai bine să găsești o altă băutură, spune Smith. Kombucha nu este, de obicei, recomandată nici copiilor mici.

Sursa foto: G4Food

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *