Cât câștigă în medie angajații din industria ospitalității / Salariile mici din HoReCa și Turism fac aceste industrii mai puțin atractive chiar dacă scot mai multe joburi pe piața muncii

restaurant, chelner, macare, farfurii Sursa Foto: Pixabay

Turismul şi HoReCa se numără printre domeniile cu cele mai multe joburi noi scoase în piaţă în această perioadă, însă interesul candidaţilor se menţine temperat, pe fondul salariilor mici pe care cele două domenii le oferă, potrivit unei platforme de recrutare.

Astfel, 4.000 de joburi noi au fost postate pentru aceste domenii în ultima lună, în condiţiile în care angajatorii, atât cei din România, cât şi cei din străinătate, au început să se pregătească pentru vârful de activitate din sezonul cald, precizează eJobs.

Conform datelor Salario, comparatorul de salarii eJobs, 70% dintre angajaţii din domeniu câştigă sub salariul mediu net pe economie, care, în luna ianuarie, a fost de 4.859 de lei. În funcţie de numărul de aplicări, turismul se află pe locul al şaptelea în topul celor mai atrăgătoare domenii pentru candidaţi, în ultima lună adunând peste 80.000 de aplicări, transmite Agerpres.

Cei mai mulţi angajaţi din turism şi HoReCa (36,9%) câştigă salarii cuprinse între 1.900 de lei şi 3.000 de lei, iar 33,3% între 3.000 şi 4.500 de lei, mai arată datele Salario. În acelaşi timp, 22,1% obţin venituri cuprinse între 4.500 şi 7.000 de lei, 5,6% între 7.000 şi 10.000 de lei pe lună şi doar 2%, ajung să depăşească suma de 10.000 de lei lunar.

Cu o medie salarială de 3.700, respectiv 3.800 de lei net, turismul şi HoReCa se plasează în rândul celor mai slab plătite sectoare din economie, alături de call-center / BPO, confecţii, saloane de înfrumuseţare şi sport / wellness, subliniază sursa citată.

“Argumentul câştigurilor, dar şi faptul că au la dispoziţie un număr mare de oportunităţi similare în afara ţării, pe salarii de trei, patru sau chiar cinci ori mai mari au adâncit deficitul de candidaţi cu care se confruntă angajatorii din turism şi HoReCa. În plus, sunt două sectoare afectate şi de un nivel ridicat de fluctuaţie a personalului. În acest context, au fost printre primii care au apelat la soluţia importului de candidaţi, în special din ţările asiatice”, a explicat Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs.ro, potrivit comunicatului citat.

Un agent de turism câştigă în medie 3.300 lei net pe lună, conform datelor introduse până în acest moment în Salario de către specialiştii care activează în domeniu. Totuşi, la veniturile acestuia se mai adaugă comisionul din vânzări sau diverse bonusuri de performanţă. În perioada estivală, când şi activitatea este mai intensă, aceştia pot chiar să-şi dubleze salariul.

În plus, ei pot beneficia de reduceri semnificative la achiziţionarea unor pachete de vacanţă. “De altfel, aceeaşi regulă se aplică pentru multe dintre poziţiile specific acestor domenii, în condiţiile în care, la salariul de bază, se adaugă bacşişul sau comisioanele de vânzări”, mai spune Roxana Drăghici.

Cele mai mici salarii medii nete introduse până în acest moment de către angajaţii din turism şi HoReCa sunt pentru joburile cameristă – 2.600 de lei, barman – 2.800 de lei, ospătar – 2.900 de lei, ajutor de bucătar – 3.100 de lei şi brutar / patiser / cofetar – 3.100 de lei.

Judeţele cu cele mai mici salarii medii nete din Turism şi HoReCa sunt Bistriţa – 2.500 de lei, Gorj – 2.700 de lei, Prahova – 2.900 de lei, Călăraşi – 3.000 de lei şi Caraş-Severin – 3.000 lei. Pe de altă parte, chiar şi în judeţele în care vorbim de valori maxime ale salariului mediu, acestea se situează sub media pe economie: Bucureşti – 4.400 de lei, Timiş – 4.100 de lei, Cluj – 3.700 lei, Braşov – 3.700 de lei şi Constanţa – 3.600 lei.

În ceea ce priveşte joburile postate de angajatorii din străinătate pentru aceste domenii, media netă salarială este de 8.000 de lei pe lună. În acest moment, pe eJobs.ro sunt disponibile peste 25.000 de locuri de muncă. Peste 750.000 de specialişti şi-au introdus veniturile până în prezent în Salario, comparatorul de salarii marca eJobs. Pentru recrutori şi angajatori, eJobs oferă acces la o bază de peste 5 milioane de CV-uri.

Sursa Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *