CARTELUL OLANDEZ AL MORCOVILOR: patru companii au primit o amendă uriașă, din cauza unei înțelegeri care ar fi distorsionat piața liberă

CARTELUL OLANDEZ AL MORCOVILOR: patru companii au primit o amendă uriașă, din cauza unei înțelegeri care ar fi distorsionat piața liberă CARTELUL OLANDEZ AL MORCOVILOR: patru companii au primit o amendă uriașă, din cauza unei înțelegeri care ar fi distorsionat piața liberă

Autoritatea Olandeză pentru Consumatori și Piețe (ACM) a sancționat patru companii cu o amendă în valoare totală de 2,5 milioane de euro. Cele patru firme s-au cartelizat și au  împărțit activitățile de cultivare, prelucrare și vânzare a diferitelor tipuri de morcovi, distorsionând piața acestui produs agricol. Acordurile ilegale dintre Laarakker, VanRijsingen, Veco și Verduyn s-au întins pe o perioadă zece ani.

Inițial, Laarakker și Verduyn și-au recunoscut practicile ilegale în fața inspectorilor ACM și, astfel, amenzile le-au fost reduse. În final, și celelalte două firme au recunoscut  acuzațiile aduse și au cooperat cu inspectorii ACM. 

Martijn Snoep, Președintele Consiliului ACM, a declarat: „Companiile care împart piața își privează clienții de beneficiile concurenței libere. Bine că acest aranjament a luat sfârșit și că firmele vor intra în legalitate. Acestea au recunoscut fraudele și doresc să coopereze activ cu anchetatorii.”

Cele patru companii comercializau atât morcovi obișnuiți, cât și parizieni ( un soi de morcov de dimensiuni reduse și de formă sferică, bogat în antioxidanți, n.n. ) către fabricile de procesare și de congelare din Țările de Jos, Belgia și Germania. În industria conservelor, morcovii sunt utilizați în principal în amestec cu mazărea. Morcovii parizieni sunt preferați de consumatorii germani.

În fapt, Laarakker, VanRijsingen, Veco și Verduyn au semnat un acord scris în 2008, potrivit căruia, timp de zece ani, Veco și-a asumat să nu cultive, să nu proceseze și să nu vândă morcovi obișnuiți, în timp ce companiile Laarakker, VanRijsingen și Verduyn au promis să nu cultive, să nu proceseze și să nu vândă morcovi parizieni. 

De asemenea, potrivit înțelegerii, Veco urma să fie compensată financiar. Potrivit anchetei, aceste plăți, într-adevăr, au avut loc. Totodată, Laarakker și Veco au făcut oferte separare cu privire la livrarea de morcovi parizieni către clienții germani. Acest aranjament excludea VanRijsingen și Verduyn.

ACM asigură că piețele agricole funcționează bine pentru clienți și pentru companii. Autoritatea olandeză afirmă că supraveghează menținerea în piață a concurenței loiale. Instituția poate pedepsi companiile care fac înțelegeri secrete asupra prețului și asupra distribuirii produselor pe piața liberă sau fac schimb de alte informații care pot afecta concurența liberă. Aceste acorduri conduc la prețuri mai mari, calitate mai scăzută și mai puțină inovație.

foto cover pexels.com/Nick Collins

CARTELUL OLANDEZ AL MORCOVILOR: patru companii au primit o amendă uriașă, din cauza unei înțelegeri care ar fi distorsionat piața liberă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *