Bucătarii gata să jure pe Evanghelie, dieta mediteraneană dar și interdicții și mese raționalizate. De miercuri, cardinalii desemnați să aleagă noul papă se retrag pentru vot, însă nu se desparte de lume, cel puțin nu cea gastronomică, scrie Corriere della Sera.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Un lucru este sigur, după cum explică Mila Fumini, istoric din Rimini specializat în cercetarea și arhivarea cărților de bucate ale femeilor și fondator al RAGÙ – Reti e Archivi del GUsto: „În timpul Conclavului, totul are un scop precis, chiar și mâncarea: alegerea noului papă în cel mai scurt timp posibil”.
Papa Grigore al X-lea și „dieta redusă”
Originea dictaturilor dietetice, unele încă în vigoare astăzi, datează din secolul al XIII-lea, după un Conclav care a durat 1.006 zile. A durat aproape trei ani, cel mai lung din istorie.
O alegere papală complicată și epuizantă, desfășurată la Palatul Papilor din Viterbo în 1268, care a angajat 19 cardinali într-un dezacord acut cu privire la numele succesorului papei Clement al IV-lea.
Printre iritarea și protestele poporului, Papa Grigore al X-lea a fost ales la 1 septembrie 1271.
Pentru a impune termene strânse viitoarelor alegeri, el a instituit regulile stricte ale Conclavului – din latinescul clausi cum clave, adică închis cu o cheie – punând mâna și pe dieta cardinalilor. Așa cum se stipula în Ubi Periculum, o constituție apostolică din 1274, șidieta urma să fie folosită ca mijloc de accelerare a timpului.
După trei zile de scrutin fără alegerea unui pontif, cardinalilor trebuia să li se servească o singură masă pe zi.
După cinci zile de scrutin fără succes, aceștia urmau să fie serviți doar cu pâine, apă și vin.
Morți de foame și cu puține forțe, niciun cardinal nu ar fi avut de câștigat de pe urma amânării alegerilor.
„Asta se credea că stimulează și coborârea porumbelului Duhului Sfânt”, explică Fumini. „Astăzi, cardinalii sunt tratați sobru, dar cu o dietă mai puțin strictă, și din cauza vârstei considerabile a unora dintre ei”, completează el.
Secretul absolut, chiar și în bucătărie
Dacă în Evul Mediu foamea era așadar o armă de presiune, astăzi regulile privind alimentația sunt mai puțin stricte, dar nu mai puțin semnificative și nici secundare. Ca și atunci, mesele preparate în afara bucătăriilor Vaticanului sunt interzise. O regulă care a fost înăsprită de Benedict al XVI-lea care, pentru a proteja secretul ritului, a impus jurământul, cu mâna pe Evanghelie, tuturor lucrătorilor Vaticanului. „Toți servitorii de la Casa di Santa Marta – unde sunt cazați cardinalii -, inclusiv bucătarul responsabil de bucătării, sunt supuși unor obligații de secret absolut”.
Acesta este și motivul pentru care meniul rezervat cardinalilor în timpul Conclavului nu este cunoscut cu exactitate, dar este sigur că nu se va servi carbonara sau mâncare prăjită.
„Dieta sobră” și „pastele Conclavului”
„În timpul Conclavului, dieta se va baza pe un mic dejun simplu, urmat de un prânz la fel de ușor, din carne albă sau pește cu adaos de legume din grădinile Vaticanului”, spune istoricul culinar.
În ceea ce privește cina, care va fi mai frugală, vor fi cereale, legume și fructe de sezon și pește la cuptor sau la aburi: „Vor prefera gătitul ușor. Cardinalii au nevoie de o minte limpede și de un corp care să nu fie prea obosit de digestie”, adaugă Fumini.
„Nici deserturile nu sunt permise, cu excepția celor mai simple, precum biscuiți uscați sau tarte, iar vinul cu moderație”.
O bucătărie sobră și hrănitoare, cu rețete inspirate din tradiția gastronomică italiană, în acord cu preferințele Papei Francisc.
În acest sens, nu va lipsi binecunoscuta „pasta del Conclave”: un prim fel gustos și ușor pe bază de paste, unt și parmezan. Băuturile alcoolice și, în mod curios, sparanghelul sunt interzise. Excluderea legumei nu a fost niciodată clarificată, dar se crede că este legată de prezența unor compuși ai sulfului „nepotriviți pentru viața în interior”.
Având în vedere zilele de claustrare și dieta spartană a Conclavului, nu este surprinzător faptul că unii cardinali și-au permis un ultim răsfăț culinar în barurile și restaurantele din jurul Vaticanului.