Cum e perioada în care unii dintre noi urmează postul Crăciunului, hai să transformăm o rețetă clasică de paste într-una vegană. Mai precis, pastele alla carbonara, pentru care, în versiunea clasică, e nevoie de guanciale/pancetta/bacon, gălbenuș de ou , parmezan și piper, pe lângă spaghetti. Sau, alte paste pe care le preferă fiecare. Avem nevoie, așadar, să recreăm cumva gustul și textura gălbenușului de ou și a celor de bacon tras la tigaie.
Înlocuitorul pentru ou pe care îl folosesc veganii este făina de năut, iar în lipsa ei putem folosi boabe de năut din conservă, pe care le reducem în piure, într-un blender. Iar alimentul care se apropie cel mai mult de bacon sunt ciupercile, sotate bine până se rumenesc și condimentate cu puțin sos de soia. Dacă găsim și niște tofu afumat, putem adăuga câteva cuburi, împreună vor reconstrui aproape la perfecție ideea de bacon.
Alternativ, merge și doar cu tofu afumat sau, dacă ne iese în cale, tempeh tăiat cuburi – este un preparat din soia fermentată foarte sănătos, din bucătăria Extremului Orient. În rest, urmăm procedeul clasic al pastelor spaghetti alla carbonara.
Ingrediente pentru 4 porții de paste carbonara de post
350 spaghetti, pot fi și integrale
300 g ciuperci champignon sau altele
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
opțional, 100 g tofu afumat
100 g făină de năut sau 150 g năut boabe din conservă
200 ml apă, dacă folosim făină
50 g fulgi de drojdie nutrițională
curcuma, piper, sare, ulei, sos de soia
Procedeu
Ca la orice rețetă de paste, începem să fierbem, de o parte, pastele, urmând instrucțiunile de pe ambalaj și lăsându-le puțin al dente. Când sunt gata, le scurgem și le transferăm într-un bol sau ce ne e la îndemână. Cu puțin ulei printre ele, ca să nu se lipească.
Între timp, preparăm amestecul de 100 g făină de năut cu 200 g apă sau, dacă folosim boabe, le reducem în cremă cu un blender sau un mixer vertical. Este chiar mai bine să facem asta ca primă operație, înainte să fierbem pastele, pentru că dăm timp făinei să absoarbă apa mai bine.
În paralel, într-o tigaie antiaderentă mare sotăm ciupercile tăiate cuburi mici până se evaporă din ele umezeala și devin rumenite. Condimentăm spre final cu puțin sos de soia și piper. De sare nu mai e nevoie, pentru că e sosul suficient de sărat.
Dacă folosim și tofu sau tempeh, sotăm cuburile rapid în aceeași tigaie.
Transferăm ciupercile, cu sau fără tofu afumat, într-un vas separat, în așteptare, și folosim aceeași tigaie, în care adăugăm compoziția de făină de năut cu apă sau crema din boabe.
Cum facem crema de năut pe post de ou
Dacă avem compoziție din făină, o ținem 2-3 minute amestecând în ea până se densifică și ajunge de consistența gălbenușului de ou crud. Dacă folosim cremă din boabe, o ținem mai puțin, pentru că e deja densă, doar cât să capete gust.
Când acest preparat care înlocuiește oul e gata, completăm cu un vârf de linguriță de curcuma, dă și culoare dar e și recomandată. Eventual, și puțină sare, dacă mai e cazul.
În tigaie, peste această cremă care imită gălbenușul de ou, adăugăm pastele care între timp sunt gata.
Amalgamăm cu flacăra încă pornită la minim, pentru a densifica atât cât e cazul crema de năut. Dacă pastele amestecate cu ea sunt deja suficient de amalgamate și de consistența potrivită, stingem focul.
Adăugăm acum și ciupecile și amalgamăm din nou și pastele spaghetti cu ciuperci și năut sunt gata.
Porțiile de spaghtti carbonara de post se servesc imediat, calde. Cu mult piper și fulgi de drojdie nutrițională în loc de parmezan. Merge foarte bine și puțin pătrunjel proaspăt, chiar dacă în original nu e prevăzut.
Totul ok, dar de ce sa spui Carbonara la asa ceva…